ensmakebitSöndag igen innebär förstås En smakebit på søndag här på bloggen. Det är den norska bloggen Flukten fra virkeligheten som håller i det, och veckans smakbitar hittar ni här. Det är sista gången för i år som Mari håller i det.

Nu har snön kommit, och det med besked. Flera decimeter kom i fredags. Jag kan inte för mitt liv lära mig att tycka om snöskottning eller köra bil i vinterväglag, men det ser onekligen vackert ut med allt det vita. Andra advent är det i dag också, men det vi bakade förra veckan räcker i dag också så det blir annat pyssel. Och läsning hoppas jag.

Boken jag håller på med är Viskleken av Arne Dahl. Han är en svensk deckarförfattare som skrivit 11 böcker om den s.k. A-gruppen där en av de centrala figurerna var Paul Hjelm. Samme Paul Hjelm är nu chef för Opcop, en operativ enhet inom Europol, och Viskleken är den första boken i serien om den gruppen. Boken kom ut 2011 och den har stått i min hylla sen våren 2012 då jag fick den signerad av författaren.

Smakbiten kommer från sid 79. viskleken

Audrey betraktade scenen. Det var som om tiden hade hakat upp sig. Hon visste att hon skulle skrika i panik. Men inte just nu. I stället för människan reagerade ornitologen inom henne, den som alltid hade kameran redo. Hon lyfte upp mobiltelefonen ur jackfickan, centrerade scenen med dammen i bakgrunden, tog bilden. Alldeles lugn sms:ade hon bilden till Cuthbert, precis som hon brukade, och stoppade tillbaka mobilen i fickan.
Sedan sköt tiden fart igen. När det väl kom hade hennes skrik inte den ringaste likhet med knipans lockrop.