Godnatt, finaste av Dorothy Koomson

Nova Kumalisi och Mal Wacken är barndomsvänner, de bodde grannar som små och har godnattfinastealltid stått varandra nära. De har en så nära vänskap att det inte är lätt för deras respektive att förstå sig på den. Mal och hans fru Stephanie vill ha barn, men Stephanie kan inte få barn och de undersöker andra möjligheter. Till slut bestämmer de sig för att fråga Nova om hon vill vara surrogatmamma åt deras barn. Hon går med på det, men mitt i graviditeten så säger Mal och Stephanie att de inte längre vill ha barnet. Det är Stephanie som i hemlighet hittat ett SMS som Mal skickat till Nova, som lyder Godnatt, finaste och hon tror att hon aldrig kommer att sluta känna sig hotad av deras förhållande. Nova väljer att uppfostra Leo själv, utan kontakt med Mal eller Stephanie. Men när Leo åtta år gammal hamnar i koma känner hon sig tvingad att ta kontakt med Mal som ändå är den biologiska pappan.

Godnatt, finaste av Dorothy Koomson kom ut på svenska 2010. I original heter den Goodnight, Beautiful och kom ut 2008. Dorothy Koomson är en brittisk författare som debuterade 2003 med The Cupid Effect. Godnatt, finaste är hennes femte roman.

Godnatt, finaste ingår i vår Bokcirkel på jobbet där vi är några som turas om att välja böcker. Jag tyckte det var ett bra val som min arbetskamrat gjorde eftersom Dorothy Koomson ingick i min Boktolva 2013.

I bokcirkeln har vi gjort så att vi läst halva, diskuterat, läst resten och sen diskuterat. I det här fallet blev det rätt långt mellan gångerna vilket gjorde att det gick mer än en månad mellan läsningarna för mig. Om det var till bokens fördel eller inte vet jag inte. Kanske var det en fördel, för när jag hade läst första halvan var jag rätt irriterad och less. När jag plockade upp den igen och fortsatte läsa blev jag inte lika irriterad. Men å andra sidan tror jag att jag hunnit glömma en del detaljer.

Först ska det sägas att en bok som börjar med att en 8-åring hamnar i koma är nog inte en bok för mig. Det är ju en av de värsta skräckscenarior man kan tänka sig som förälder, och det finns väldigt få författare som kan förmedla den desperation som en förälder kan känna i ett sådant läge. Jag tycker inte Dorothy Koomson är inte en av dem.

Hela historien irriterar mig på något sätt. Den känns absurd och samtliga personer, dvs Nova, Mal och Stephanie vill jag ruska om rejält och undra vad de egentligen pysslar med. Så många missförstånd dem emellan och så många tillfällen då de mest tänker på sig själva. På sätt och vis är det nog Stephanie som jag när boken är utläst ändå har lättast att förstå som person.

Språket är OK, och om det inte var för historien skulle jag kunna uppskatta det mer. Men bitvis är det för enkla beskrivningar av de enorma känslor som måste drabba personerna i boken. Jag tror jag skulle uppskatta det mer i en bok som är mer av chick-lit typ. Det är som om författaren blandar två olika genrer då hon väljer att behandla så seriösa teman (barn som blir sjuka och surrogatskap) i en delvis lättsam ton.

En spoiler då. Jag tror att Stephanie missförstår SMSet. Vad tror ni? Och slutet? Vad var det? Då blev jag riktigt irriterad på Nova!

Vi diskuterade boken i bokcirkeln i torsdags direkt efter jobbet och det blev en mycket trevlig afton. Boken passade bra som diskussionsunderlag, även om vi svävade ut i våra diskussioner. Många tyckte att den var väldigt lättläst, och de hade sträckläst den. Det är ju gott betyg. Att ställa upp att vara surrogatmamma åt en kompis undrade vi om man verkligen skulle göra? Flera upplevde det som om karaktärerna ändrades under bokens gång, att en person som först beskrevs som elak inte var det, att någon som beskrevs som galen inte var det osv. Det var flera som hade svårt att förstå sig på karaktärerna. Vi konstaterade också att vi två som hade haft svårast med själva historien var vi med yngst barn, och det kunde ha med det att göra.

Kommer jag att läsa fler böcker av Dorothy Koomson? Jodå, jag har Marshmallows till frukost stående i hyllan och den har jag planer på att läsa.

Omdöme: Småirriterande brittiskt om att släppa taget, om vänskap och om att vara en familj.
Betyg: 3

Några andra som bloggat om boken är Enligt O, Kusiin Vitamin, Bokfavoriter och TidningsIda.

Boken finns att köpa på Adlibris.

Mitt exemplar inhandlade jag på Bokia inför bokcirkeln.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.