tematrioI veckans tematrio skriver Lyran så här: Det här egocentriska temat använde jag redan i fjol, men det duger allt att återanvändas. I morgon har jag namnsdag och namnet Elisabeth är så pass vanligt att det inte borde vara särskilt svårt att hitta litterära figurer eller författare med namnet. Berätta således om tre böcker skrivna av eller innehållande en Elisabeth (smeknamn och annan stavning godkännes så klart! Om ni är trötta på namnet Elisabeth kan ni gärna använda ert eget namn i stället!

Nä, jag är inte direkt trött på Elisabeth, men eftersom jag faktiskt skrev ett inlägg förra året om Elisabeth så tänkte jag ta det andra alternativet, mitt eget namn. Nu är inte Lotten det vanligaste namnet i litteraturen men en tematrio lyckas jag få ihop. Har ni fler exempel tar jag gärna emot dem!

1. Ett ganska känt litterärt par är Lotten och Henning i Per Anders Fogelströms roman Mina drömmars stad, den första i Stadsserien. Den läste jag för många år sedan – rekommenderas!

2. En av mina favoritförfattare är Christina Stielli. Hennes bok Jag älskar dig inte handlar om Lotten som ska skiljas från sin man Per.

3. Under 90-talet så skrev Maria Gripe en serie böcker. De utspelar sig under 30-talet, och huvudperson är Lotten, som tillsammans med sin mamma flyttar in i ett litet tjänsterum i en herrskapsvåning sedan mamman fått plats i familjen. Den första boken heter Tre trappor upp med hiss.

Ha – vad ego det här kändes 🙂

PS Som en bonus så kan jag också nämna en TV-serie från slutet av nittiotalet som hette Älskade Lotten.