Här kommer två recensioner av 13-åringa dottern.

Den första, om Fjärde riket av Maria Nygren, skrev hon som en uppgift i skolan när de skulle skriva ett blogginlägg 🙂 Den ska också publiceras på skolans webb.

Törnrosens nyckel av Tone Almhjell fick hon av Monica på Akademibokhandeln (fd Bokia) för att läsa och skriva en recension av. Den recensionen finns utlagd på deras blogg.

Fjärde riket av Maria Nygren

Blenda har flyttat och bytt skola. Den här gången ska hon passa in. Men kommer hon få vara med i det populära gänget? Det visar sig att hon inte får det. Blenda är arg. Så får hon, LSD och Penny i uppgift att redovisa om Hitlers väg till makten.

LSD är den blyga tjejen i klassen, hon som inte riktigt har livsgnistan. Hon som inte har några vänner i skolan.

Penny är en kopia av de hon är med, hon är Hedvigs (skolans drottnings) ständiga följeslagare och hon är hemligt kär i Hedvigs pojkvän.

När de arbetar om Hitler så kommer de på hur de ska störta Hedvig och ta kontroll över skolan. Men med makt kommer ansvar och alla klarar inte av att axla ansvaret.

Boken handlar om makt och vad som med den, men också om skolmiljön, stämningen och vad händer när man skadar någon. Blenda tycker jag är rätt känslokall, särskilt mot sin bror, hon har visserligen känslor, men ändå. Penny är det inget större fel på, för hon är i grund och botten snäll. Jag tycker även om Bella och Bastian, jag är inte lika förstjust i Ernst.

Jag tycker väldigt mycket om boken. Jag rekommenderar den för alla som gillar en lättläst (och en aningen otrolig) bok om relationer i skolmiljö.

Betyg: 3,9 (av 5, obs! jag sätter aldrig 5 för det kan ju komma en bättre bok).

Törnrosens nyckel av Tone Almhjell

Lin Rosenquist, trolljägare, har nyligen förlorat sin sork Rufus när kuvertet kommer. Kuvertet som är adresserat till Törnros, Lins kodnamn. I kuvertet ligger två nycklar, en till fru Ichalars källare och en till Sylver. I Sylver återförenas hon med Rufus. Dessutom får hon till uppdrag att hitta Vinterprinsen som försvunnit och hon har bara en dag på sig. Om hon inte lyckas är Sylver och alla dess invånare illa ute.

Jag tycker jättemycket om boken, men tyvärr tänker jag på den som om den var en barnbok, vilket den inte riktigt är. Jag tror att jag ser på den på det sättet för att det finns djur som kan prata.

Jag tycker om huvudpersonen Lin som är smart, mycket modig och råkar göra illa sig varannan sekund. Men mina absoluta favoritkaraktärer är Teodor och Clariselyn. Teodor är en gammal hemlighetsfull räv som Rufus verkligen inte litar på och inte riktigt Lin heller. Clariselyn av Vinterfyrst, Viniterprinsen Isvans mamma, var (är?) den näst sista vinterfyrst och den enda som kan få igång snöstormen som Sylver behöver.

Det finns gåtor och mystik, som jag inte lyckas lösa, och det finns karaktärer att fästa sig vid. En fantastisk bok. Jag är inte så jättebelåten med slutet men det är nog för att det känns som ett punkt slut slut och det är jag inte så förtjust i.

Betyg: 4 (av 5?)

Obs! Jag tycker även om Markgrevens sång på s 45

/Emelie 13 år