ensmakebitDet här har verkligen varit en vecka som en berg- och dalbana med toppar och dalar. Dalarna vill jag helst glömma. Av topparna är det två definitiva höjdpunkter. Det ena var Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall som ägde rum början av veckan, och är du nyfiken på hur den gick så kan du läsa här.

521951_10151763019055847_649307525_nDen andra var tjejhelgen som jag haft med 13-åriga dottern, medan sonen och maken varit på resande fot. En lugn och mysig helg med sådant som vi båda gillar att göra. Lördag kväll var vi på konsert. Jill Johnson – himla vad bra hon är! Att jag fortfarande sitter uppe mitt i natten beror dock inte på konserten utan något som nästan är lika bra som böcker. Homeland.

På bloggen är det En smakebit på søndag i regi av Flukten fra virkeligheten. Klicka här så hittar du de andra smakbitarna. Jag har äntligen läst ut en 700 sidors tegelstensdeckare och behovet var stort att läsa någon annan typ av bok. Valet föll på Happy Holiday av Bodil Sjöström. Jag läste hennes debut, Route 66 går till Trollhättan och blev förtjust så jag blev glad när jag nu fick hennes andra bok som recensionsexemplar.

Maggan och Lena åker till Thailand, Lena på jobbresa och Maggan som medföljande respektive. Deras hund Lukas har dött dagen innan och på flygresan så dricker Maggan en del. Hon vaknar först när hennes vän Christian sätter sig bredvid henne. Men det är ett problem. Han dog av hiv i början av 90-talet.

Smakbiten kommer från sid 40:happyholiday

Precis innan han ska gå böjer han sig ner och är väldigt nära mitt ansikte. Han håller kvar min blick länge, han är så nära att han ömsom tittar på mitt vänstra öga, ömsom det högra. Så tar han min haka i sin hand och säger:
”Du lever och jag är död, här kommer jag och hälsar på och du väljer att prata om döden. Tycker du inte att vi borde prata om något annat?”