blogathonI Bokbloggarnas landet runt bloggathon som Kulturbloggen håller i så är nu turen kommen till Sundsvall i Västernorrlands län. Mitt i Sverige ligger vi, Sveriges geografiska mittpunkt finns inte långt härifrån. Drygt 51 000 innevånare i tätorten, och drygt 96 000 i kommunen. Själv flyttade jag hit frånen större stad när jag var 32 år, så riktigt infödd är jag ju inte. Men barnen är det och Sundsvallsbor är vi.

Hur står det då till på bokfronten och framförallt med diskussioner om litteratur och läsande? Jo, rätt så bra för att vara en mellanstor stad vill jag hävda, tack vare diverse engagerade eldsjälar. Vårt bibliotek ligger tillsammans med ett museum i den fantastiska byggnaden Kulturmagasinet och de håller med diverse bokrelaterade aktiviteter, som t.ex. författarsamtal, bokprat, sagostunder. Akademibokhandeln (ja, tills förra veckan hette de Bokia…) vid Vängåvan är navet för en populär aktivitet som kallas Bokens Afton. De har varit lyckosamma i att ta hit många kända svenska författare för en kväll av bokprat.

Och ungefär där någonstans börjar den spännande men inte så rysliga historien om hur Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall kom till.

Deckarfestivalen_loggo_blogg_980px

I oktober 2012 bjöd bokhandlaren Lennart in ett gäng namnkunniga deckarförfattare för en kväll i Stadshuset, en utökad Bokens Afton under namnet Deckarfestivalen 2012. Men inte nöjer man sig med det. Nej, ambitionerna är större. Ett antal entusiaster som trodde på idén att göra något större samlades och i juni i år så bildades den ideella föreningen Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Som av en händelse så hamnade jag i styrelsen.

Från den punkten började ett idogt arbete, för det var ju inte många månader kvar och det var mycket som skulle falla på plats. Kärnan i det hela var att författarna skulle vara intresserade, och det var de. Med råge. Men mer om det senare. Som förening så kunde vi få stöttning av regionen och flera olika samarbetspartner.  Det var en spännande resa med mycket arbete för att ro allt i land, allt från en stor fråga som ekonomin till en mindre som hur vi skulle vara klädda. Det fanns ännu mindre frågor vi diskuterade men jag är nog inte redo att göra de offentliga.

I måndags, den 28 oktober 2013, så var det dags för invigning av Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall med bandklippning och allt på Kulturmagasinet. Sen var det full fart i tre dagar, måndag 28 oktober – onsdag 30 oktober. Det utförliga programmet hittar ni här men på agendan stod:

 • Deckarbokprat
 • Berättarcafé
 • Filmvisningar
 • Författarsamtal
 • Festkväll på Stadshuset
 • Frukostsamtal
 • After work
 • Teater med interaktiv mordgåta

Mina personliga reflektioner kring mina höjdpunkter efter genomfört arrangemang:

 • Det roligaste av allt var hur författarna agerade. De var så enormt positiva från början till slut. Åsa Larsson poängterade ”äntligen en svensk deckarfestival” och hade en fantastiskt positiv inställning hela vägen igenom. Hon var också noga med att markera hur roligt det var att den ägde rum just i Sundsvall. Även de andra deltagarna gav positiv och konstruktiv feedback om allt.
 • Invigningen. Skulle det komma folk? Hur skulle det fungera? Spänningen bland oss var stor. Men vi kunde dra en lättnadens suck. Det var en bra inledning, det kom publik och media var där. Kommunalrådet Jörgen Berglund inledde och klippte bandet.
 • Festkvällen. Sex författare skulle intervjuas i rask takt. Vi valde att vara fyra stycken intervjuare. Varje författare intervjuades av två personer. Det var superroligt att stå på scen och intervjua författare, och det fungerade över förväntan att vi ”amatörer” gjorde det utan en professionell moderator.
 • Frukostsamtalet med Åsa Larsson och Svenska Deckarakademin kring det svenska deckarundret som jag modererade och har skrivit om här. Nomineringarna av Svenska Deckarakademin var en höjdpunkt på många sätt. Spännande och intressant presentation och innan dess ett bra samtal. De förtjänar ännu mer uppmärksamhet än de får tycker jag.
 • De personliga samtalen som vi hade med författarna och Svenska Deckarakademin före och efter festkvällen var mycket intressanta och utvecklande, och gav upphov till många funderingar kring svenska förhållanden.
 • Platsen. Varför Sundsvall frågar sig säkert en del? Tja, varför inte kan man också fråga? Det finns en hel del möjligheter och fördelar med att befinna sig i en mellanstor stad för ett sånt här arrangemang. Åsa Larssons åsikter i Mittnytt kan du höra här. Men viktigast av allt: Sverige med det svenska deckarundret behöver en Deckarfestival!

Och slutligen lite bilder för er som orkar 🙂 De är tagna av dottern utan blixt.

Invigningen:
067 (3)Författarna i trappan på Knaust (minus Thomas Bodström som kom senare):
014 (4)

Spegelsalen är rätt magnifik. Här innan publiken anlände:

034 (3)

Med publik:

057 (3)

Tomas och jag intervjuar Denise Rudberg:

070 (3)

Cecilia och Lennart intervjuar Johan Theorin:

074 (3)

Vår tur igen. Nu Thomas Bodström:

084 (3)

Frukostsamtalet:

096 (3)

Och så här var vi utstyrda i svart och grått med gula sjalar/näsdukar och en gul knapp:

048 (3)

Jag ångrar inte en sekund att jag var med på detta och rekommenderar alla bokbloggare där ute att ta chansen att vara med på evenemang om den kommer. Som kanske inlägget avspeglar är jag nog fortfarande lite ”hög” av det hela. Over and out från Sundsvall.

Detta inlägg är en del i Bokbloggarnas Landet runt-bloggathon, de som deltar är: Bokform, Litteraturkvalster & Småtankar, Projekt 33, Kim M. Kimselius, Fiktiviteter, Nobelprisprojektet, Lottens bokblogg, enligt O, cissigrip.blogg.se, Annas bokhylla, Lexie läser, Feelgoodbibliotekarien, Boktimmen, Bokdetektiven, Breakfast Book Club, Den läsande kaninen, Västmanländskans bokblogg, Bokbabbel, Endast Eböcker, Kulturloggen