ensmakebitDet är mycket nu. Både på fritid och jobb. Kan man lugnt konstatera. Söndag har det hunnit bli och det är lite nerver i dallring. För i morgon kör vi i gång. Då går startskottet för Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Många järn i elden inför den, men kul är det.

Min smakbit för En smakebit på søndag hos Flukten fra virkeligheten har också anknytning till festivalen. Egentligen håller jag fortfarande på att läsa Just One Evil Act av Elizabeth George och undrar hur smart det är att påbörja en 700-sidors bok när man inte kan ägna sig åt den.

Nåja, inför festivalen så håller jag också på att läsa en del ur en svensk bok som heter Från Holmes till Sherlock. Författaren heter Mattias Boström, en av Skandinaviens ledande Sherlock Holmes-kännare och han kommer förstås på festivalen och pratar. Boken beskrivs som ”en medryckande populärhistorisk berättelse som ett litterärt fenomen”.

Smakbiten är från sid 7:

Varje tid hade sin egen Sherlock Holmes. Under mer än ett sekel hade den kände fran-holmes-till-sherlockdetektiven ständigt omskapats för att passa rådande trender och ideal. Kanske var det just Gatiss och Moffat som med sitt nytänkande skulle få ännu en generation att upptäcka Sherlock Holmes.
”Mina damer och herrar”, avslutade Mark Gattis, ”låt oss skåla för Conan Dyle, Sherlock Holmes och dr Watson. Må de leva för evigt.”
Äventyret kunde börja.