En smakebit på søndag – Från Holmes till Sherlock

ensmakebitDet är mycket nu. Både på fritid och jobb. Kan man lugnt konstatera. Söndag har det hunnit bli och det är lite nerver i dallring. För i morgon kör vi i gång. Då går startskottet för Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall. Många järn i elden inför den, men kul är det.

Min smakbit för En smakebit på søndag hos Flukten fra virkeligheten har också anknytning till festivalen. Egentligen håller jag fortfarande på att läsa Just One Evil Act av Elizabeth George och undrar hur smart det är att påbörja en 700-sidors bok när man inte kan ägna sig åt den.

Nåja, inför festivalen så håller jag också på att läsa en del ur en svensk bok som heter Från Holmes till Sherlock. Författaren heter Mattias Boström, en av Skandinaviens ledande Sherlock Holmes-kännare och han kommer förstås på festivalen och pratar. Boken beskrivs som ”en medryckande populärhistorisk berättelse som ett litterärt fenomen”.

Smakbiten är från sid 7:

Varje tid hade sin egen Sherlock Holmes. Under mer än ett sekel hade den kände fran-holmes-till-sherlockdetektiven ständigt omskapats för att passa rådande trender och ideal. Kanske var det just Gatiss och Moffat som med sitt nytänkande skulle få ännu en generation att upptäcka Sherlock Holmes.
”Mina damer och herrar”, avslutade Mark Gattis, ”låt oss skåla för Conan Dyle, Sherlock Holmes och dr Watson. Må de leva för evigt.”
Äventyret kunde börja.

27 kommentarer

  1. Jeg har aldri, hold deg fast, lest Sherlock Holmes. Men Elizabeth George leste jeg til hun begynte å skrive mursteinsbøker. Tenk at den først i serien er under 300 sider. Den siste jeg leste var en som på norsk heter Sannheten om Sonia. 739 sider! Etter den sluttet jeg å kjøpe og lese bøkene. Men jeg har alle filmene og de liker jeg veldig godt.

    Gilla

  2. Sant när det gäller tv-serier i alla fall (kan för lite om böckerna). Min favorit är den nutida med Benedikt Cumberbatch, härligt odräglig 🙂 Håller tummarna för att det går bra på festivalen, kul idé!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.