toptentuesdayI veckans Top Ten Tuesday så har The Broke and the Bookish valt temat till Top Ten Character Names I Love or Top Ten Unusual Character Names.

Det här var inte helt enkelt! Det som gör att ett namn är bra för mig är hur jag associerar när jag hör namnet eller när det finns en bra historia bakom namnet. De här var de tio jag kom på…

1. Lotten. Ja, jag är barnsligt förtjust i böcker där huvudpersonen heter samma som jag. Eller det blir en så underlig känsla då 😉 Två exempel är Jag älskar dig inte av Christina Stielli och så Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad.

2. Snape. Sprout. Ja, egentligen vilket namn som helst ur J K Rowlings serie om Harry Potter. För att namnge karaktärer är hon suverän på! De norska översättningarna däremot är bara för humoristiska: Humlesnurr, Slur, McSnurp…

3. Ove i En man som heter Ove. Så mitt i prick.

4. Cinder, Scarlet och övriga karaktärer i Marissa Meyers böcker där namnen är dubbeltydiga och refererar på ett snyggt sätt till motsvarande figurer i sagornas värld.

5. Auden i Sarah Dessens Mycket mer än så. Det tilltalar mig när man ges en anledning till att en person heter som den gör och det anknyter till handlingen.

6. Patricia Louise I E Borchamnn. Mina associationer när jag ser namnet stämmer rätt bra med karaktären. Hon spelar en roll i Hans Olav Lahlums serie.

7. Mystiska Milla i serien av Unni Lindell och Fredrik Skavlan. Visst hörs det att det är ett spöke? Namnen på hennes släktingar är bra de också.

8. Findus. Och Pettson för den den delen också. Men skälet till att han heter Findus – you’ve got to love it!

9. Major Major Major i Moment 22 av Joseph Hiller som befordras till… Major.

10. Peter i boken Jag älskar dig Peter av Meredith Hill. Varför får ni helt enkelt gissa 😉