Syskonen Garance, Lola och Simon åker tillsammans för att delta i ett bröllop. Med på endagtillskänksfärden är också Simons fru Carine som systrarna gillar att driva med. När de väl kommer fram så har de tre syskonen inte alls lust att delta utan rymmer iväg. De åker till sin bror Vincent som jobbar på ett slott i närheten. De tillbringar en dag tillsammans, då de bara kan vara syskon och njuta som barn.

En dag till skänks av Anna Gavalda som kom ut 2010 på svenska. På franska heter den L’Échappée belle och kom ut 2009. Anna Gavalda är en fransk författare som debuterade med en novellsamling 1999. Hon har sedan dess publicerat flera böcker, och i Frankrike har de sålts i flera miljoner exemplar.

Anna Gavalda har jag varit nyfiken på ett tag, då jag hört mycket gott om henne. När jag vann den här boken i en tävling hos Tidningsida så blev jag glad, men av någon anledning blev den stående i hyllan. Den här månaden fick den ingå i min Tre på tre utmaning.

En dag till skänks är liten och tunn, endast 150 glest skrivna sidor. Hela stämningen är väldigt fransk, och det är en bok som man ska läsa med viss eftertänksamhet. Det finns en grundton som jag gillar, och den känns ”lätt” men ändå finns det en del saker som gör att jag inte är så förtjust i den som jag trodde jag skulle vara.

Berättarjaget – Garnace – är ganska irriterande egentligen, och mitt intryck av de fyra syskonen är rätt osympatiskt. Nu kanske jag inte kan förstå syskonnärhet som kommer sig av att man växt upp nära och är i samma ålder, men jag tycker de är rätt elaka mot sin omgivning. Möjligen förstärks detta av att jag inte är så förtjust i berättarformen, med jaget.

Bitvis är det lite för många referenser till fransk samtidskultur för att jag ska kunna hänga med, det blir mer uppräkningar, jag får inte de rätta associationerna. Men i grunden är nog mitt största problem att boken på det stora hela inte ger mig några speciella känslor, och jag förstår inte syftet med historien överhuvudtaget.

Omdöme: Fransk korthistoria utan större poänger om relationerna mellan fyra syskon
Betyg: 3

Några andra som bloggat om boken är Tidningsida, Pocketpinglorna, Klok som en bokBokmärkt, Böckerx3, Mimmiemariesböcker,  Vargnatts bokhylla och Feelgoodbibliotekarien.

Boken verkar vara slutsåld även om den står som produkt hos finns att köpa på Adlibris.

Mitt exemplar stod i hyllan. Jag vann den förra året i en tävling hos Tidningsida. Tack igen 🙂