Lady Jane Grey föddes ca 1537 som första barnet till Henry Grey, hertig av Suffolk och innocenttraitorFrances Brandon. Hennes mamma, Frances, var systerdotter till regenten Henrik den åttonde. Hennes föräldrar hade önskat sig en pojke, och ställde höga krav på Jane. Redan från början hade de stora ambitioner för henne och Jane blev en bricka i ett maktspel. Hennes föräldrar och andra vuxna i maktens närhet ville ha henne som drottning då hon med tiden blev starkt protestantisk, vilket skulle garantera att England protestantiskt. Hon sågs också som lättmanipulerad av de som egentligen ville regera. I kampen om makten blev Lady Jane Grey ett tragiskt offer, och fick efter nio dagar på tronen betala det allra högsta priset.

Innocent Traitor av Alison Weir kom ut 2006, och är en berättelse om Lady Jane Greys uppväxt, hennes nio dagar som sextonårig drottning och hennes fall från tronen. Alison Weir är brittisk författare och utbildad historiker som publicerade sin första historiska bok (Britain’s Royal Families) 1989. Innocent traitor var hennes första roman. Hennes specialitet är just Tudorfamiljen och hon har skrivit både fler ”non-fiction” böcker och romaner.

Som jag redan nämnt så började min fascination av Lady Jane Grey och hennes öde med en fascination av det här mästerverket.

LadyJaneGrey

Det är en målning av Paul Delaroche som hänger på National Gallery i London, som jag ”upptäckte” 1988. Varje gång vi återvänder till London så vill jag se just den här tavlan, som är fantastisk i sina detaljer. En plansch hänger t.o.m. som tavla här hemma.

När vi var i London i våras så inhandlade min man boken Innocent Traitor av Alison Weir i turistshopen vid Towern. Den hamnade sen i min Makeutmaning (och där var han lite snäll eftersom den redan stod på min läslista 😉 ) och blev september månads val.

Det här är en genre som inte riktigt är ”min”. Mitt intresse för historia är rätt begränsat, och jag läser ytterst sällan historiska romaner. Så det i sig var en utmaning. Jag kan därför heller inte bedöma hur den här boken ställer sig i jämförelse med andra historiska romaner.

Det tog rätt lång tid för mig att komma in i boken, då det är ett ganska speciellt gammaldags språk. Egentligen var inte engelskan så komplicerad, men i början så kändes det ovant med stilen, i synnerhet i de delar som var dialog, och jag slog upp en del ord. Det är också en detaljerad beskrivning, där varje del av meningarna spelade roll, vilket också gjorde att det i början gick relativt långsamt att läsa. Boken tog helt enkelt ovanligt lång tid för mig att läsa och det var frustrerande. Men efterhand så kom jag in i språket, och kunde uppskatta det vackra i det. Det ska ge en känsla av tidsautencitet. Om det är rätt kan jag inte avgöra men stämningen blev den rätta, och efterhand kändes det som om att flytta sig tillbaka i tiden när jag läste.

Boken är uppbyggd kronologiskt men berättarperspektivet varierar mellan Jane och olika personer runt omkring henne. Dock är det hela tiden i jag-form så det gäller att hålla reda på vem det är som ”talar”. Det tog tid att vänja sig vid det också men såsmåningom så började jag uppskatta det.

Tveklöst så lärde jag mig mycket av boken, trots att jag redan kände till en hel del om Lady Jane Grey sen tidigare. Det blev mer tydligt, författaren lyckades levandegöra det på ett speciellt sätt. Man kan inte låta bli att gripas av det tragiska ödet, känna fullkomlig oförståelse inför föräldrarna och en hel del ilska över vad Jane utsätts för. Hon utvecklas under boken, och när jag hade läst ut boken så kände jag att hon inte utvecklats till en särskilt trevlig person. Kanske inte så undra på med tanke på vad hon fick utstå. Givetvis har författaren tagit sig en del litterära friheter men där det finns historiska fakta så verkar hon ha tagit hänsyn till dem, vilket är ett plus.

Om jag nu skulle läsa någon mer historisk roman så kunde jag mycket väl tänka mig att läsa något mer av Alison Weir. Men det är ingen bok som hamnar direkt på läslistan.

Omdöme: Sirligt och utförligt brittiskt biografiskt om Lady Jane Grey
Betyg: 4-

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Mitt exemplar lånade jag av maken (som köpte det i London i våras).