jerkaFredag. Inte en dag för sent om du frågar mig. Dessutom så innebär fredag också Annikas bokbloggsjerka. I dag frågar hon: Om du skulle göra en snabb inventering av din läsning vilket land skulle då väga tyngst?

Först så tänkte jag vilket land som jag läser flest böcker från, men man kan också tolka frågan som mer relaterat till favoritland.

Det är fyra länder som helt klart dominerar min läsning om man ser till författarursprung, och det är Sverige, Storbritannien, USA och Norge. Det har gått lite upp och ner vilket land jag läser mest från. Under vissa perioder har jag nästan bara läst böcker på engelska, i synnerhet när jag bodde i England resp. USA. Sen jag började blogga så har andelen böcker av svenska författare gått upp dramatiskt. Och några av mina absoluta favoriter de senaste åren är svenska, som t.ex. Therése Söderlind och Fredrik Backman.

Favoritland då? Först är jag benägen att svara Storbritannien, och delar av Annikas lista på författare skulle jag kunna kopiera. Brittiska deckare är ett kapitel för sig i positiv bemärkelse.

Men ett speciellt hörn i mitt hjärta har nog ändå Norge. Ni som läser här vet att min pappa bodde i Norge och han försåg mig med norska böcker. Numera köper jag sådana själv. Det är främst det rika utbudet på krim med författare som Jo Nesbø, Thomas Enger, Hans-Olav Lahlum, Chris Tvedt, Anne Holt, Karin Fossum, Gunnar Staalesen osv som lockar. Men också författare som Sigrid Undset, Gaute Heivoll, Heidi Linde, Roy Jacobsen, Tore Renberg osv läser jag gärna. Ni kan läsa mer under min tagg Böcker på norska.

Åh, nu blev jag sugen att gripa mig an högen av olästa böcker på norska som ligger i bokhyllan! Kanske det finns en ny favoritförfattare gömd där någonstans.