toptentuesdayI veckans Top Ten Tuesday så är temat hos The Broke and the Bookish: Top Ten Best Sequels Ever 

Nåväl ”ever” kanske är att ta i, men här kommer tio stycken uppföljare som hållit måttet. Först tänkte jag mig att det skulle vara tvåorna i en serie som skulle vara bättre än ettorna, men det är så sällan det händer så då hade det inte blivit någon lista. Så jag definierade det som en bok som ingår i en serie, inte är del ett, och som är bra. Men inte alltid bättre än ettan.

1. Torka aldrig tårar utan handskar. 2. Sjukdomen av Jonas Gardell. Alla tre delarna är helt enkelt väldigt bra.

2. Tusenskönor av Kristina Ohlsson. Jag var faktiskt inte helt frälst när jag läste första delen i serien (Askungar) men den här, del 2, fick högsta betyg av mig!

3. Livrädd av S J Bolton. Nu läste jag den här, som är del 2, innan första boken i serien, så bedömningen kanske haltar. Men den här boken tycker jag är den bästa jag läst av henne.

4. Eldvittnet av Lars Kepler. Del 3 i serien om Joona Linna. Efter att ha läst del 2, Paganinikontraktet, så var jag redo att ge upp serien. Men med Eldvittnet så tyckte jag serien blev läsvärd igen.

5. Polis av Jo Nesbø. En av de mest spännande deckare jag läst. Och ändå är det del tio i en serie.

6. Eld av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Nej, så bra som Cirkeln var den inte. Men väldigt bra!

7. Sörja för de sina av Kristina Sandberg. Del 2 i serien om Maj i Ö-vik. Jag säger bara: Läs!

8. Betvingade av Simona Ahrnstedt. Jag har svårt att rangordna de tre böckerna i serien om slotten Wadenstierna, för alla är bra svensk romance.

9. Satellittmenneskene av Hans-Olav Lahlum. Jag vet inte om jag vant mig vid stilen eller vad det var, men jag njöt mer av del 2 i serien om K2 än del 1.

10. Någon att lita på av Hans-Olov Öberg. Serien om Benny och Elias är bra svenska småmysiga deckare med tidskänsla. Det här är del 2.