jerkaNu går veckorna fort! Fredag igen. I dag ska jag på arbetsmöte i programgruppen för Svenska Deckarfestivalen. Du vet väl att den äger rum om drygt en månad? Kika in på hemsidan så får ni veta mer!

Men nu var det ju fredag och då har Annika sin Bokbloggsjerka. Idag frågar hon: Läser du helst standalones eller bokserier?

Ah, idag kommer det bli ett sånt där svenskt mesigt ”lagom” svar 😉

I första hand skulle jag nog svara bokserier, för om jag hittar en serie jag verkligen gillar, så är det ju en alldeles speciell njutning att veta att jag får möta de där karaktärerna igen. Och jag har några författare som skriver serier jag inte kan släppa som Peter Robinson, Peter James, Kristina Ohlsson, Jo Nesbø osv. Å andra sidan blir det jobbigt när serien urvattnas.

Men sen är det faktiskt så att några av de allra bästa böckerna jag läst är just standalones. Det är bara att titta på årets lista så långt så domineras toppen av standalones (Vägen mot Bålberget, Ru, Min mormor hälsar och säger förlåt, Allt för din skull, Och bergen svarade) och jag hade inte velat ha dem som början på en serie, även om jag ibland hade velat veta mer. Det finns några författare som skriver bra standalones, men ändå har en diger produktion (de första som dyker upp i huvudet av mina favoriter är John Grisham och Minette Walters). Man känner igen stilen och kan njuta av den, även om man inte får möta samma karaktärer.