Bokbloggsjerka 20-23 september: Serier eller inte?

jerkaNu går veckorna fort! Fredag igen. I dag ska jag på arbetsmöte i programgruppen för Svenska Deckarfestivalen. Du vet väl att den äger rum om drygt en månad? Kika in på hemsidan så får ni veta mer!

Men nu var det ju fredag och då har Annika sin Bokbloggsjerka. Idag frågar hon: Läser du helst standalones eller bokserier?

Ah, idag kommer det bli ett sånt där svenskt mesigt ”lagom” svar 😉

I första hand skulle jag nog svara bokserier, för om jag hittar en serie jag verkligen gillar, så är det ju en alldeles speciell njutning att veta att jag får möta de där karaktärerna igen. Och jag har några författare som skriver serier jag inte kan släppa som Peter Robinson, Peter James, Kristina Ohlsson, Jo Nesbø osv. Å andra sidan blir det jobbigt när serien urvattnas.

Men sen är det faktiskt så att några av de allra bästa böckerna jag läst är just standalones. Det är bara att titta på årets lista så långt så domineras toppen av standalones (Vägen mot Bålberget, Ru, Min mormor hälsar och säger förlåt, Allt för din skull, Och bergen svarade) och jag hade inte velat ha dem som början på en serie, även om jag ibland hade velat veta mer. Det finns några författare som skriver bra standalones, men ändå har en diger produktion (de första som dyker upp i huvudet av mina favoriter är John Grisham och Minette Walters). Man känner igen stilen och kan njuta av den, även om man inte får möta samma karaktärer.

22 kommentarer

 1. Det var en knepig fråga för man det är ju så olika, beror ju på författaren serien/boken om man vill ha mer och om det borde bli mer. Tur att det finns trilogier!

  Gilla

 2. Kan du inte känna ibland att med serier så vill författaren/förlaget mjölka ut så mycket som möjligt av en populär figur att kvaliteten sjunker ju längre serien pågår?

  Gilla

 3. Huvudsaken är ju alltid kvalitén och det finns även fristående böcker som blir sämre och sämre ju mer urvattnade idéer författaren har. Vissa förstår inte att sluta i tid. John Irving till exempel…

  Gilla

 4. Jag gillar också de serieförfattare som du räknar upp. Deckare brukar ju ingå i serier tycker jag, men håller med om att de inte går pågå för länge heller.

  Gilla

 5. Det verkar som många tycker lite lagom i frågan. Jag gillar deckarserier bäst, annars vill jag läsa enstaka titlar.

  Gilla

 6. Många bra böcker som jag har läst är standalone och är faktiskt glad att de inte är i serie som t. ex Vägen till Bålberget. Skönt med böcker där det finns punkt, behöver inte veta mer liksom.

  Gilla

 7. Jag är lite trött på serier just nu och vill mest läsa fristående böcker. Lustigt nog önskar jag att ganska många fristående böcker skulle bli serier, och en del som har blivit serier önskar jag hade varit fristående.

  Gilla

 8. Jag kanske också måste ge mig på Nesbø, verkar som att många gillar hans serie 🙂 Annars är det väl så att det är tur att det finns både serier och standalones!

  Gilla

 9. Det som är bra med deckar-serier är ju att även om den stora ramberättelsen och karaktärerna är de samma så har ju varje bok sin egen handling och sitt eget ”fall”. Då kan det ju dröja lite innan nästa bok kommer för man behöver inte minnas vad som hände sist för att förstå den nya boken.

  Gilla

 10. Jag är lite allergisk mot uttrycket lagom men måste hålla med dig om att lagom är mest gångbart 🙂 Som sagt det får inte bli urvattant och tjatigt. Karaktärerna måste utvecklas för att en serie ska vara intressant även fortsättningsvis.

  Gilla

 11. Jag gillar serier, gärna långa, företrädesvis deckare, alla de författare du nämner och en drös till, men kan tänka mig att blanda upp med standalones… Får kolla in den där festivalen, låter som nått som skulle passa mig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.