Någon fångar, torterar och mördar unga pojkar i London. Poliserna Dana Tulloch och ododligMark Joesbury ingår i teamet som utreder morden. De söker febrilt efter mördaren, och letar ledtrådar efter vem som kan bli nästa offer. För alla tror att det kommer att bli fler mord. Elvaårige Barney Jones är inte riktigt som andra elvaåringar. Han bor ensam med sin pappa, och tillbringar en stor del av sin fritid med att försöka ta reda på vad som hänt sin mamma. Barney har ett öga för detaljer som få andra, och när han börjar intressera sig för morden så tycker han att han ser saker som polisen missar. En av de få vuxna han pratar med är sin granne, polisen Lacey Flint. Men Lacey är ledig från sitt jobb, och ska inte alls lägga sig i utredningen. Hon ska hålla sig borta både från utredningen och Joesbury. Men hur ska hon klara det när hon också börjar upptäcka saker? Och hur ska hon klara det utan att utsätta sig och Barney för fara?

Odödlig av S J Bolton har recensionsdatum idag, 15 september 2013. I original heter den Like This, For Ever och kom ut tidigare i år. Det är den tredje boken i serien om Lacey Flint, där den första boken heter Nu ser du mig och den andra Livrädd. S J Bolton (Sharon) är en brittisk författare från Lancashire som nu tillhör de mest omtalade kriminalromansförfattarna. Hennes böcker är nominerade till flertalet prestigefyllda priser.

Innan jag fick Boltons två tidigare böcker om Lacey Flint från förlaget hade jag inte hört talas om henne. Men genast fastnade jag för dem (mina recensioner finns här och här) och det var med stor spänning jag såg fram emot del tre, som förlaget också var vänligt nog att skicka till mig.

Det finns några saker som jag gillar med Boltons böcker. Den största styrkan är hennes förmåga att bygga upp en psykologiskt obehaglig stämning med ganska små medel. Jag gillar också det mörka och dystra London där hon låter sina böcker utspela sig. Jag älskar London, och därför är det speciellt att läsa om den andra sidan av staden. Sen gillar jag jargongen mellan Lacey och Mark, och faktum är att jag gillar att Lacey har ett bagage, att hon är trasig och väldigt mänsklig.

Odödlig upplever jag som den svagaste av de tre böckerna jag läst om Lacey Flint, och det har faktiskt att göra med de skäl som gör att jag gillar böckerna. I den här boken får det psykologiska stå tillbaka för en ”vanlig” historia om en mördare som jagas av polisen. Hade jag inte sett att Bolton kan bättre hade jag kanske inte varit besviken av den delen, för historien är helt acceptabel. Av någon anledning så fungerar inte kemin mellan Mark och Lacey på samma sätt, och eftersom fokus ligger mer på Barney än på Lacey så känns Lacey bara trasig, inte komplex.

Men missförstå mig inte. Det här är fortfarande bra. Det är bara det att jag hade så stora förväntningar! Det finns saker jag tycker om i boken. London är lika mörkt och dystert som i tidigare böcker. Beskrivningen av Barney är på något sätt omsorgsfull och fylld av förståelse. Bolton lyckas också bygga upp en spänning för man kan inte vara säker på vad som ska hända med Barney. För man kan aldrig garantera ett lyckligt slut hos Bolton.

Sen har jag ett mer personligt problem. För mig är det förvirrande att den senaste jag läste var Nu ser du mig och jag måste fundera en del på vad som hände i Livrädd eftersom Laceys, Marks och Danas sinnesstämningar hänger ihop rätt mycket med vad som hände där. Det känns som om Lacey har tappat en del av drivet (vilket i sig är realistiskt) och det gör också att historien tappar.

Är jag färdig med Lacey Flint nu? Nej det är jag inte. Men jag hoppas att Bolton hittar tillbaka till sina styrkor i nästa bok. Som jag kommer att läsa.

Bloggat om den engelska utgåvan har Dark Places.

Omdöme: Mörkt och rått om oroliga själar
Betyg: 4

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Mitt exemplar är ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!