En man hittas död på ett järnvägsspår ute på landet. Det visar sig att han var en childrenoftherevolutionenstöring som bott i ett hus i närheten. Tecknen tyder på att han blivit mördad, och i hans ficka hittar man 5000 pund. DCI Alan Banks, som kallas till platsen, och hans kollegor börjar nysta i vem mannen är och vad som kan ligga bakom hans död. Det visar sig att han har jobbat som lärare på ett college men slutat abrupt. Är det någon från hans tid som lärare som vill hämnas? Eller är det någon som han kände under sin tid på universitetet på 70-talet? Eller har han idkat utpressning mot någon? Vem det än är, så har han eller hon något att dölja för polisen.

Children of the Revolution av Peter Robinson kom ut i augusti 2013. Det är den tjugoförsta boken i Robinsons serie om Alan Banks. Peter Robinson är en brittisk författare som bor omväxlande i England och Kanada. Han debuterade 1987 med Gallows View som är den första i serien om Alan Banks. Hans böcker är översatta till ett tjugotal språk.

Jag har följt Peter Robinsons serie om Alan Banks i uppgång och i nedgång under årens lopp, och har läst alla 21 böckerna. Efter att ha läst hans fristående bok Before the Poison som jag inte alls gillade och hans tjugonde bok om Banks, Watching the dark, som jag inte tyckte var någon av hans bättre, så var mina förväntningar rätt låga inför den här boken. Men ändå kunde jag inte låta bli att köpa den på Arlanda en av de första dagarna den fanns i handeln och genast börja läsa. Och min första känsla när jag läst klart boken var: Robinson är tillbaka!

Det här är ett äkta mysterium, det utspelar sig i England, i Alan Banks Eastvale. Som det ska vara helt enkelt. Nu är jag väldigt svag för just brittiska deckare, och den här genomsyras av brittiskhet. Robinson lyckas att förmedla den speciella miljön och naturen, och hela stämningen. Ett plus för mig är att boken är kryddad med gott om referenser till rockmusik av den sort jag gillar.

Mysteriet är lite lagom spännande, och det byggs upp på ett bra sätt, med ledtrådar av olika slag. Upplösningen kanske inte är av det mest dramatiska slaget men vägen dit är intressant. Jag gillar också hur Banks resonerar på vägen mot lösningen.

Är det då något som jag inte gillar? Jo, två saker. Det ena är att Peter Robinson fortsätter att vara lite väl omständlig i sina beskrivningar ibland, det blir för detaljerat. Vore det inte för min förälskelse i det brittiska så skulle jag ledsna. Det andra är att det känns inte som om Banks åldras. Han reflekterar över sin ålder en hel del, men ändå så känns det som om han är yngre. Och så beter han sig som om han var yngre vilket med tanke på hans ålder är mest irriterande.

Den glada försökskaninen har också bloggat om boken.

Omdöme: Äkta brittisk spänning om att dölja hemligheter till varje pris.
Betyg: 4+

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Mitt exemplar köpte jag på Pocketshop på Arlanda.