ensmakebitDå är det söndag igen. Det har varit en extremt stressig vecka på jobbet, och jag får åka in och jobba senare i eftermiddag. På min s.k. fritid har det också varit fullt upp med alla arrangemang av Svenska Deckarfestivalen. Intervju på radio, pressträff, planering… mer kan ni läsa i det här inlägget. Nu har jag i alla fall haft ledigt fredag och lördag, läst mycket och njutit av det osannolikt varma vädret!

På bloggen innebär söndag att jag hänger på En smakebit på søndag som den norska bloggen Flukten fra virkeligheten håller i. Vi delar med oss av böckerna vi läser och veckans inlägg hittar ni här.

Jag håller på att beta av en hög med böcker som jag lånade på biblioteket i slutet av sommaren i tro att jag skulle hinna läsa dem. Igår började jag på Under lejonets blick av Maaza Mengiste. På engelska heter den Benath the Lion’s Gaze. Den kom ut 2010.

Boken utspelar sig 1974 i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och revolutionen har precis inletts. Läkaren Hailu vill blunda för vad som händer, och uppmanar sina söner att göra detsamma. Men hans yngsta son lyssnar inte. En dag får Hailu en patient som tvingar honom att ta ställning.

Smakbiten kommer från sid 16underlejonetsblick

Hailu tittade bort i den långa korridor som sträckte sig framför honom och suckade. En gång i världen hade han kunnat avgöra vad som hände utanför sjukhuset utifrån det han hörde inne i det, han hade kunnat lägga ihop skriken och bromstjuten och skratten och låta logiken bära honom till en trygg slutsats. Men dessa dagar, med alla upplopp och demonstrationer, var allting omöjligt att tolka. Och nu hade det som en gång funnits utanför väggarna smugit sig in.