Child 44 av Tom Rob Smith

Året är 1953. Stalin härskar i Sovjetunionen. I den ideala staten finns inga brott, och child44då heller inga brottslingar, bara sådana som gör uppror mot staten. Ingen som vill överleva vågar säga emot, och säkerhetstjänsten finns där för att se till att alla håller sig i schack. Som polis inom säkerhetstjänsten i Moskva har Leo Demidov som uppgift att se till att lagarna följs, och han har haft en framgångsrik karriär. När sonen till en av hans medarbetare hittas död menar Leo att det är en olycka, trots att pappan hävdar att det var mord. Leo har skaffat sig fiender vilket visar sig ödesdigert för honom och hans vackra fru Raisa. Så kommer Leo över information som tyder på att ett annat barn dött på liknande sätt. Han och hans vackra fru Raisa hotas nu verkligen. Ska Leo skydda sin fru och sin karriär eller ska han fortsätta undersöka möjligheten att det finns en mördare i den ideala staten?

Child 44 av Tom Rob Smith kom ut kom ut 2008. Det är den första i en serie, där de följande delarna heter The Secret Speech (2009) och Agent 6 (2011). Boken finns översatt till svenska och heter då Barn 44. Tom Rob Smith är en brittisk författare med en svensk mor och en amerikansk far. Han har efter sina studier i bl.a. Cambridge och Italien arbetat inom TV-branschen som manusförläggare och manusförfattare. Det verkar också som Child 44 kommer som film 2014 och Noomi Rapace är en av skådespelarna! 2014 kommer en ny bok, The Farm, och historien verkar även ha anknytningar till Sverige.

Det ska erkännas att jag nog aldrig hade provat den här boken om jag inte läst Monikas recension. För vem kan motstå en sådan rekommendation? En kriminalroman som utspelar sig under Stalintidens Sovjetunionen kändes annars inte så särskilt lockande utan att jag kunde sätta fingret på varför. Nu fick den följa med som enda fysiska bok på resan till Prag. Och helt ärligt – varför dröjde jag så länge med att läsa den här?

Det här är en riktigt bra spänningsroman. Språket är enkelt och känns avvägt, som om varje ord betyder något. Jag har aldrig varit i Sovjetunionen (eller Ryssland) men Tom Rob Smith har förmågan att få mig att tro att detta är en riktig och bra beskrivning. Framförallt av naturen, kylan, ödsligheten, färgerna. Stämningsmässigt känns det som om jag befinner mig där. Det är också mycket intressant att läsa en bok som utspelar sig just under Stalintiden, och jag får lust att ta reda på mer fakta.

I en spänningsroman så ska det finnas spänning förstås och det gör det här. Sakta men säkert så bygger han upp en spänning och jag måste erkänna att det tog mig rätt länge innan jag började gissa mig till hur det hela hängde ihop. Historien bygger på ett verkligt fall, fast Tom Rob Smith har tagit sig litterära friheter med upplösningen. Dessutom så gillar jag en bok där man inte är säker på vem som är god och vem som är ond. Eller där ingen är rent varken det ena eller andra. Några nackdelar då? Tja, boken känns lite lång, det är stundvis lite väl utdraget för att få igenom en del poänger. Och en del åsikter kan jag ha om upplösningen också, men det blir lite väl mycket spoiler att säga något om det…

The Secret Speech har redan hamnat på önskelistan, men när jag läser om hans helt nya bok, The Farm, så undrar jag om inte den får hamna där också… Fast den kommer ju inte förrän 2014.

Några andra som bloggat om boken är Bokföring enligt Monika, Annikas litteratur- och kulturblogg, Pocketblogg, Sladdertackans bokhörna och Boktoka.

Omdöme: Obehagligt spännande om en man som trotsar allt i sin jakt på sanningen i en totalitär stat
Betyg: 4+

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Mitt exemplar fick jag i julklapp 2012 av min make.

15 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.