Topp Tio Tisdag: Tio böcker jag önskar man läste i skolan

toptentuesdayI veckans Top Ten Tuesday så är temat hos The Broke and the BookishTop 10 Contemporary Books That Would Be Great Paired With A Required Reading Book (like Perks of Being A Wallflower with Catcher in the Rye) OR Top Ten Books That You Wish Were Taught In Schools. 

Jag väljer det andra temat, dvs böcker som jag tycker skulle vara obligatorisk läsning i skolan. Det innebär inte att man ska glömma bort de böcker som redan läses i skolorna. Så i slumpvis ordning:

1. Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell. Den här trilogin känns som oerhört viktig. Vi får inte tappa historielösheten!

2. Mitt positiva liv av Andreas Lundstedt och Cecilia Blankens. Tabu kring HIV och AIDS finns fortfarande i vårt samhälle. En personlig skildring men också fakta.

3. Varför kom du inte före kriget? av Lizzie Doron. Om en överlevare av Förintelsen men också en ärlig beskrivning av en mamma full av infall.

4. Gul utanpå av Patrik Johansson. Det finns alldeles för lite skrivet om att vara adopterad. Jag lärde mig mycket av den här boken.

5. Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri. Det finns oändligt mycket att diskutera kring främlingsfientlighet och att vara invandrare i Sverige. Den här boken borde väcka känslor hos ungdomar.

6. Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh. För alla de krav som läggs på våra barn och ungdomar.

7. Varför vara lycklig när du kan vara normal av Jeanette Winterson. För att alla har rätt att vara sig själva.

8. Heder av Elif Shafak. Hedersmord är ett komplicerat begrepp men en företeelse vi ändå inte får blunda för.

9. Boktjuven av Markus Zusak. För att den är otroligt bra och den samtidigt ger en lär oss mycket om andra världskriget.

10. Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson. Ibland behöver vi påminnas om att den svenska skolan inte är för alla hur mycket vi än tror det.

 

13 kommentarer

  1. Jag har bara läst Torka aldrig tårar.., och den är ju helt fantastisk. Tyckte även att de andra böckerna på din lista lät intressanta. Själv läser jag Jane Eyre som inledningsvis utspelar sig i skolmiljö.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.