The Good Father av Noah Hawley

Paul Allen lever ett framgångsrikt liv som läkare, med en hustru som han älskar och thegoodfather10-åriga tvillingsöner i Westport, Connecticut. En helt vanlig vardag, mitt i matlagningen så avbryts TV-sändningarna av ett nyhetsinslag om ett mord. Samtidigt ringer det på dörren. Det är två agenter från Secret Service som kommer för att hämta Paul. Hans son, Daniel, från ett tidigare äktenskap har just skjutit en man till döds. Den man som har spåtts blir USAs nästa president. Mitt under pågående valkampanj har han skjutits inför en mängd vittnen. Men Paul vägrar att tro på det. Hans son kan inte vara en mördare. Hans son är en vanlig kille. Hans son har inget skäl att skjuta en presidentkandidat. Paul bestämmer sig för att ta reda på sanningen om vad som hänt. Vad han inte räknat med är att hans eget liv ska falla samman på vägen.

The Good Father av Noah Hawley kom ut 2012. Den finns inte översatt till svenska. Noah Hawley är en amerikansk film- och TVproducent, manusförfattare, kompositör och författare. Han har bl.a. skrivit och producerat TV-serien Bones som är en TV-version av Kathy Reichs böcker. Han debuterade som författare 1999 med The Conspiracy of Tall Men och har The Good Father är hans fjärde roman.

Den här boken köpte jag spontant på Waterstone i London när vi var där i våras. Valet baserades helt på att jag läste på baksidan och bläddrade lite i boken. Ibland så har man tur. För den här boken överraskade mig.

The Good Father är en imponerande komponerad bok. Den är skriven helt hur pappans synvinkel och man får känslan av att det är en form av biografi. Inte så att det sägs direkt, men det skulle kunna vara det. Jag får hela tiden påminna mig själv om att det inte är verkligt utan helt och hållet fiktion.  När jag började läsa boken och vi på kvällen tittade på TV så undrade jag för en bråkdel av en sekund varför de inte rapporterade på nyheterna. Så inne i boken blev jag.

På ett sätt är den upplagd som en verklig biografi, men ibland glider den över på sånt som inte skulle förekomma i en dokumentär. För egen del så tycker jag det är väldigt intressant att Noah Hawley valt att väva in hur Paul läser om olika män, de flesta rätt unga, som beslutat sig för att döda kända personer. Eller göra ett ”statement” med sitt dödande.

En sak som stundvis stör mig med boken är att det hela är väldigt fixerat på situationen i USA. Väljer man att skriva om mordet på en presidentkandidat, ja då har man ju redan placerat det i USA. Men det blir också en underton av sådant bara kan förekomma i USA, och att det hänger ihop med vapenlagarna i USA. I viss mån kan jag förstå det angreppssättet, men när jag läser om dessa män och morden/mordförsöken så går tankarna till andra sådana händelser i världen. Resonemangen kring den unga ensamma mannen får mig också att tänka på händelserna på Utøya.

Så till det som jag inte gillar. Det är den avslutande delen av boken. Författaren faller för att gå för långt i att försöka hitta förklaringar till frågan ”varför?”. Det hade varit en bättre bok om detta lämnats mer till läsaren (trots att jag i vanliga fall inte gillar alltför öppna slut 😉 ). Trots att frågan ställs om Daniel gjorde det eller inte så är det för mig som läsare egentligen aldrig en fråga, utan det är Pauls undersökningar och självrannsakan som är styrkan.

Boken får mig att fundera väldigt mycket på hur stort ansvar föräldrar har för sina barn, hur stor del är uppfostran, hur stor del är miljö, och hur stor del kan man påverka. Jag funderar mycket på mina egna barns personligheter, och hur de utvecklats under åren. Den här boken hade jag velat diskutera med någon när jag läste den!

Boken har tydligen omtalats som en ”Vi måste tala om Kevin för män”. Huruvida det är fallet låter jag vara osagt eftersom jag inte läst boken, men det kan kanske ge er som läst den boken en vink.

Omdöme: Tänkvärt om föräldrars ansvar för sina barn och deras handlingar
Betyg: 4+

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Mitt exemplar köpte jag på Waterstone i London i våras.

6 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.