Tonårsflickan Little Bee från Nigeria har kommit till England. Hon hamnar på littlebeeflyktingförläggning utanför London där hon blir sittande i två år. Under tiden så lär hon sig engelska så som drottningen talar. För att klara sig i ett nytt land måste man antingen tala fint eller se söt ut. När hon kommer ut från flyktingförläggningen så bestämmer hon sig för att leta upp en man som heter Andrew O’Rourke. Honom träffade hon en gång på en strand i Nigeria, och hon har hans adress. Journalisten Sarah O’Rourke har ett bra jobb och en fin fyraårig son, Charlie, även känd som Batman. Men hon har precis blivit änka, och håller på att hitta fotfästet när Little Bee ringer på dörren. De har träffats förut, den där dagen på stranden när Sarahs liv ändrades. Och nu kommer allt tillbaka.

Little Bee av Chris Cleave kom ut på svenska 2012. The other hand, som den hette när den kom ut i Storbritannien, är från 2008. När den kom ut i USA hade man ändrat titeln till Little Bee. Chris Cleave är en brittisk författare som tidigare jobbat som bartender, sjöman och journalist. Han debuterade med boken Incendiary. Little Bee är hans andra roman, men den första som översatts till svenska. Den ska förmodligen filmatiseras med Nicole Kidman i en av huvudrollerna.

Den här boken läste jag om på flera bloggar när den kom ut och blev klart intresserad. Så när jag började läsa den hade jag rätt stora förhoppningar.

Det här är en fin bok. Den är rätt annorlunda skriven, den känns väldigt intensiv, som om varje ord har en betydelse. Det gör att man måste fokusera, men det innebär också att man slukas upp av den. Vartannat kapitel är skrivet ur Little Bees perspektiv och vartannat ur Sarahs, men alla kapitel är i jag-form. Och det fungerar berättartekniskt. Samtidigt så är det en viss distans i berättandet, jag tycker inte jag kommer någon av dem in på livet, i synnerhet inte Little Bee. Samtidigt är det i de styckena som jag ler mest åt de smått humoristiska iakttagelserna av vår västliga kultur.

Drivet i berättelsen handlar mycket om att man vill veta vad som hänt på stranden i Nigeria, men när jag läst färdigt så kan jag tycka att det ändå inte är hela behållningen av boken, den innehåller mer än så. Berättelsen är t.ex. också ett viktigt inlägg i debatten om dagens flyktingpolitik. Visserligen handlar det om Storbritannien, men jag tror inte skillnaden mot Sverige är så värst stor. Det blir också en intressant illustration av skillnader mellan de olika kulturerna. I synnerhet belyser författaren det i de delar där han låter Little Bee försöka beskriva det hon upplever i England för sina vänner och sin släkt i Nigeria. Chris Cleave är inte från Nigeria, men vad jag kan förstå så bygger boken ändå på god kunskap om förhållandena där.

Boken är väl värd att läsa och jag tycker mycket om den. Men det är ändå ingen bok jag älskar. Snart kommer hans tredje bok, Guld, på svenska och jag kommer nog att läsa den.

Omdöme: Tragiskt och vackert om betydelsen av människokärlek.
Betyg: 4

Några andra som bloggat om boken är BooksABC, TidningsIda, och dagarna går, Böckerx3, Nilmas bokhylla, TinaO, Carolina läser, Kristinas bokblogg och Fiktiviteter.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Mitt exemplar av boken lånade jag av maken.