Liam befinner sig ombord på Titanic 1912, som är väg på att gå under. Maddy är 2010 timeridersombord på ett plan ovanför USA som just ska sprängas i luften av terrorister. Sal är mitt i en brand i Mumbai 2026. Alla ska de dö. Men så dyker en man upp. Han säger att han heter Foster och att han har ett alternativ. Alla tre accepterar och plötsligt är de tillsammans i en trång lokal som ligger under jord. Foster berättar att de befinner sig i New York, och det är den 10 september 2001. År 2029 utvecklades en teori för tidsresor och femton år senare togs en tidsmaskin som fungerade fram, men personen som uppfann den varnade för konsekvenserna och 2051 förbjöds de. De som nu befinner sig i New York är alla utvalda för att hålla koll på tiden, stoppa inkräktare från framtiden som försöker förändra saker i det förflutna som skapar en annan framtid, inkräktare som använder förbjudna tidsmaskiner. De är alla Time Riders. Så börjar Liam, Maddy och Sal, med hjälp av Foster, sitt arbete med att hålla koll på förändringar. De två dagarna 10 och 11 september upprepar sig om och om igen. Tills plötsligt en dag då de ser en förändring.

Time Riders av Alex Scarrow kom ut på svenska tidigare i år, 2013. Det är den första delen, som kom ut på engelska 2010, i en serie som heter just Time Riders. På engelska finns åtta böcker utgivna, och del två kommer i höst på svenska. Alex Scarrow är en brittisk författare som har arbetat som grafiker och dataspelskonstruktör. Han har skrivit filmmanus innan han 2006 debuterade med thrillern A Thousand Suns. Hans bror Simon Scarrow är också författare, och de har en gemensam hemsida.

Den här boken hade vi spanat in i London som möjlig för sonen (som snart fyller 11 år) och strax innan semestern inhandlades den. Jag hade dessutom läst ett utdrag i En smakebit på søndag. Men en ungdomsbok om tidsresor, skulle det verkligen kunna vara min grej? Lite utanför min bekvämlighetszon kanske? Min förhoppning var att den skulle vara lättläst och spännande, en lagom semesterbok. Det visade sig att det var precis vad den var.

När jag var liten så älskade jag böcker där det fanns alternativa slut, och den fascinationen har jag kvar vad gäller både böcker och filmer. Likaså tanken att en liten handling kan ändra historien, det är en kittlande och lätt skrämmande tanke som fascinerar mig. Nu är det inga ”små” handlingar det gäller i Time Riders, i själva verket så är det ganska drastiska saker som ska ändras. Men det blir en komplicerad väv hit och dit att förklara för någon som inte läst boken. Samtidigt är det inga problem att hänga med. Mer tänker jag inte avslöja här, för jag tror man bäst upplever boken utan att veta vad som ändras.

I viss mån så är karaktärerna i boken rätt stereotypa, och man kommer knappast dem in på livet. Men det är heller inte nödvändigt för att historien ska fungera, och dessutom så kan jag inte låta bli att tycka om alla Time Riders.

Lite mycket strategi och beskrivningar av militära beslut och i synnerhet strider blir det, framförallt vad gäller 1956. Likaså det mörka, dystopiska 2001 blir det lite för mycket upprepningar i beskrivningen av. I mitten av boken känner jag att jag sitter mest och bläddrar framåt. Språket är inget speciellt, men håller ändå en OK standard.

Ett stort plus för den här serien tror jag är att den kan komma att lära ungdomar en hel del historia på ett engagerande sätt. Jag känner själv att jag blir intresserad, även om jag just i den här boken inte lär mig så mycket nytt. Ett visst fokus på USAs historia är det, det ska bli intressant att se om det är likadant i kommande böcker. Själv kommer jag förmodligen att sno och läsa nästa bok i serien efter att den dykt upp i sonens bokhylla.

Omdöme: Invecklat, spännande och historiskt bildande om tidsresor
Betyg: 4- (ungdom)

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus eller Bokia.

Mitt exemplar har jag lånat av min son.