En smakebit på søndag – Little Bee

ensmakebitSå var det söndag igen då. Fortfarande semester. Det har inte varit badväder, och av andra skäl så har vi inte gjort så mycket. Utom att läst då. Det har blivit riktigt mycket läst.

Igår började jag på en ny bok och eftersom jag hakar på En smakebit på søndag i regi av Flukten fra virkeligheten så ska ni få en smakbit från den. Den heter Little Bee och författaren Chris Cleave. I original heter den The Other Hand. Den handlar om tonårsflickan Little Bee från Nigeria som suttit i flyktingförläggning utanför London. Där har hon lärt sig att tala drottningens engelska, och när boken börjar så ska hon få komma ut från förläggningen.

Smakbiten är från sid 15:

Ja, jag blev kvinna under de vita lysrören i ett källarrum i en förläggning för littlebeeinvandrare, sextiofem kilometer öster om London. Det fanns inga årstider där. Det var kallt, kallt, kallt och jag hade ingen att le mot. De där kalla åren finns kvar, fastfrusna inom mig. Den afrikanska flicka, som de låste in i förläggningen för invandrare, det där stackars barnet, hon lyckades egentligen aldrig fly därifrån. För inom mig är hon fortfarande och för evigt inläst där, hopkrupen på det gröna linoleumgolvet med knäna uppdragna mot hakan.

18 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.