Nu ser du mig av S J Bolton

Kriminalassistent Lacey Flint har varit ute för att få en ung flicka att berätta om en nuserdumigvåldtäkt. När hon kommer tillbaka till sin bil så hittar hon där en döende ung kvinna lutad mot bilen. Kvinnan är brutalt knivskuren, blöder kraftigt och tar sina sista andetag i Laceys famn. Till platsen kommer utredaren Dana Tulloch, en kommissarie som gjort snabb karriär. Med sig har hon kriminalkommissarien Mark Joesbury. Eftersom Lacey är både vittne och polis så dras hon in i utredningen. Snart hittas en ny ung kvinna knivmördad, och Lacey ser parallellerna till det kända fallet med Jack the Ripper. Dana tror på Lacey medan Mark är lätt skeptisk, vilket irriterar Lacey, som tycker Mark är en skitstövel. Fast en attraktiv skitstövel. Som misstänker henne för att vara mördaren. Är hon det eller har bara mördaren ett ohälsosamt intresse för Lacey?

Nu ser du mig av S J Bolton kom ut 2012 på svenska. På engelska heter den Now you see me. Det är den första boken i serien om Lacey Flint. Nummer två är Dead Scared (Livrädd) och nummer tre Like This For Ever. S J (Sharon) Bolton är en brittisk författare som debuterade 2008 med Sacrifice.

Samtidigt som jag fick Livrädd som recensionsexemplar av Modernista så fick jag även den här boken, men som e-bok. Efter att ha läst Livrädd och gillat den så åkte den här upp på läslistan.

Nu ser du mig innehåller den typ av spänning som jag gillar riktigt mycket. Bolton lyckas med sitt språk och sina ordvändningar bygga upp en spänning som gör mig rätt andlös. Jag knäpper febrilt från sida till sida på läsplattan. Dock är Nu ser du mig mindre psykologisk och mer blodig än Livrädd vilket gör att jag inte är lika betagen i den här. Men mycket bra är det ändå!

Hur är det då med mysteriet? Trots att jag efter ca halva boken lyckas gissa en stor del av upplösningen, och inte blir speciellt förvånad mot slutet, så när som på en del detaljer, så är det ändå spännande rätt igenom. Det har att göra med sättet Bolton bygger upp stämningen. Mot slutet av boken blir historien lite tjatig, men det kan också vara så att jag slarvläser vid det laget. Kopplingen till Jack the Ripper kändes svag, men å andra sidan så tyckte jag de fakta man fick reda på om hur den utredningen sköttes var väldigt intressanta. Sånt ger mervärde.

I den här boken får man reda på mycket om Lacey Flint och hennes bakgrund. När jag läste Livrädd, del 2 i serien, så insåg man att Lacey dolde något, att hon inte visade sitt rätta jag. Det gjorde boken extra spännande, eftersom det inte framgick exakt vad hon dolde. Förmodligen gjorde det att jag tyckte bättre om Livrädd än jag hade gjort om jag läst dem i ordning.

Jag gillar Lacey och hennes humor. De små ironiska kommentarerna, ofta självkritiska, som hon ibland bara tänker, får mig att småle. När hon verkligen häver ur sig dem så ler jag ännu mer, trots att hon får problem. Det är just kommentarerna och ironin som gör att jag köper attraktionen mellan henne och Joesbury. Hennes bakgrund tycker jag också förklarar hennes problem med att binda sig eller tro på attraktion, att det hela inte är så enkelt för henne. Överhuvudtaget så är Lacey väldigt mänsklig i all sin trasighet.

Jag älskar London, och här får man se baksidan av den staden. Verkligen baksidan. Samtidigt som man känner igen sig i ytan.

Den senaste tiden har jag insett att jag inte är så förtjust i böcker i jag-form, men här tänker jag knappt på det. Kanske det beror på att jag ändå har en känsla av att vi inte får veta precis allt som Lacey tycker och tänker, kanske hon t.o.m. döljer saker för läsaren.

Omdöme: Blodig bladvändare om hämnd och att förlora allt
Betyg: 4+

Några andra som bloggat om boken är Bokföring enligt Monika, Lingonhjärta, Fiktiviteter, Dark PlacesLäsa och Lyssna, Bibliotekskatten, hyllan och Böckerx3.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Jag fick mitt exemplar som recensionsexemplar från Modernista i form av e-bok. Stort tack för det!

11 kommentarer

  1. Jag blev helt galet överraskad av den här boken och blev så glad över det för brukar nästan aldrig bli överraskad av deckare så älskade den. Gillade starkt Livrädd också så är spänd på den som Modernista släpper i höst också 🙂

    Gilla

  2. Jag är inte heller jätteförtjust i blodiga historier, just i den här boken blev det lite väl detaljerat ibland. Mer psykologiska deckargåtor för mig, tack 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.