En vacker höstdag tar Eva Eliasson med sig treåriga dottern Vilma till jobbet. Vilmadugarinteensam får leka utanför frisersalongen medan hennes mamma jobbar. Men plötsligt är Vilma borta, och hur mycket man än letar så hittar man henne inte. Poliskommissarie Karin Jacobsson kallas till platsen för att utreda försvinnandet. Kort därefter så försvinner en annan liten flicka, den här gången från en marknad i Hemse. Hennes pappa beter sig underligt och tycks inte berätta allt. Men har han något med försvinnandena att göra? Eller är det någon okänd galning som är ute efter små flickor? Karin och hennes kollegor får en besvärlig utredning att ta sig an. Karin har privat inlett ett förhållande med sin chef Anders Knutas som tillfälligt är borta från jobbet, då han håller på att komma tillbaka från en depression.

Du går inte ensam av Mari Jungstedt kom ut tidigare i år, 2013. Det är hennes elfte bok om Anders Knutas och hans kollegor på Gotland. Hon debuterade 2003 med den första boken i serien, Den du inte ser. Sedan dess har hennes böcker snart sålt i 3 miljoner exemplar och kommit ut i ett tjugotal länder.

Trots att jag tyckte den var lättläst så var jag efter att jag läst den tionde boken, Den sista akten, tveksam om detta möjligen var den sista i den här serien som jag skulle läsa. Men så blir det sommar igen. Och där lockar en lättläst svensk deckare som alltid. En lättläst bok om välkända karaktärer.

Det här är en bok som är ytterst snabbläst, som vanligt med böckerna i den här serien. Det är inte så många sidor, korta kapitel och lite text på varje sida. Just lättlästheten blir också en del av problemet, det går så fort att jag hinner inte riktigt fastna i boken.

Hela historien känns tunn, både vad gäller mysteriet och de välkända karaktärerna. Det är nummer elva i en serie och tyvärr så märks det, det finns en trötthet i den, som om det inte finns mer att säga om Anders Knutas, Karin och de andra.

Det finns ingen tvekan om att det är brottslingen vi får möta i de kursiverade kapitlen, och så snart den personen dyker upp i de andra historierna så förstår jag vem det är. Inte särskilt gott betyg till spänningsfaktorn, för jag brukar inte vara så bra på att lista ut vad som hänt.

Normalt så brukar jag tycka det är obehagligt att läsa om barn som råkar illa ut, t.ex. försvinner spårlöst, men av någon underlig anledning så blir jag inte så illa berörd som jag brukar. Kanske för att det går snabbt.

Det är väl inte helt otroligt att jag ger nästa bok i serien en chans (för nog blir det en till med tanke på cliffhangern i slutet?). Men kanske jag helt enkelt är färdig med den här serien. För er som älskar snabbt och lättläst så kan detta ändå vara en bok för er.

Omdöme: Snabbläst deckare om ensamhet och besatthet
Betyg: 3

Några andra som bloggat om boken är Cum libris non solus, Jag och böcker, Kultur och tro, Läsa & Lyssna och Bokparet.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Jag köpte mitt exemplar på ICA Maxi.