toptentuesdayI veckans Top Ten Tuesday så har The Broke and the Bookish satt temat till: Top Ten Authors Who Deserve More Recognition.

Några av mina favoritförfattare numera får en hel del uppmärksamhet, i alla fall på bokbloggar eller på topplistorna. Men så finns det en del författare som har en lång produktion bakom sig, men som inte syns så mycket i mediabruset. En del av dem finns inte längre, några andra är i högsta grad aktiva författare.

1. Nevil Shute. En brittisk författare som skrev sina flesta böcker under 40- och 50-talen. Min favorit är On the Beach.

2. Sven Delblanc. Svensk författare, som började skriva på 60-talet och höll på in på 90-talet. Bland de bästa är en serie som börjar med Samuels bok.

3. Bruce Chatwin. Brittisk författare med böcker utgivna under 80- och 90-talen. The Songlines är en av de bästa.

4. Marilyn French. Amerikansk författare kanske mest känd för Women’s Room från 1977, men hon har skrivit betydligt fler böcker.

5. Colleen McCollough. Australiensk författare som bl.a. skrivit Törnfåglarna (1977).

6. Majgull Axelsson. Svensk författare som så sent som 2011 kom ut med Moderspassion. Jag rekommenderar hennes första dokumentära böcker, i synnerhet Rosario är död.

7. Marianne Fredriksson. Svensk författare som gav ut sin första bok 1975. ..den som vandrar om natten… från 1988 var jag mycket förtjust i när det begav sig.

8. Theodor Kallifatides. Grekisk/svensk författare som började publicera i slutet av 60-talet och fortfarande är aktiv. Hans Det gångna är inte en dröm från 2010 är mycket bra.

9. Carol Goodman. En amerikansk författare som jag inte förstår varför man inte översatt till svenska i högre grad. Den första boken, The lake of dead languages, som kom ut 2002, och den finns översatt.

10. James Ellroy. Amerikansk författare, kanske mest känd för L A Confidential från 1990. Min favorit är Black Dahlia från 1987, som är baserat på ett riktigt olöst mord. Ellroys uppväxt präglades av att hans mamma mördades, och hennes mord förblev olöst.