Året är 1802. Metta Fock Ridderbielke är gift med Henrik Fock, även kallad Focken. mercuriumDet är inget lätt äktenskap, och Metta får stå för alla de viktiga besluten, vilket inte ses med blida ögon av omgivningen och i synnerhet makens släkt. De fyra barnen, Ulrica, Claes Abraham, Wilhelm och Charlotta Lovisa får alla dra sitt strå till stacken, i den mån de kan. De två äldsta i synnerhet. Så händer något och inom kort står Metta inför rätta för mordet på sin man och två av sina barn. Hon nekar och försöker försvara sig, men hamnar på Carlstens fästning, där alla väntar på att hon ska bekänna. Men Metta ber om nål och tråd och påbörjar ett alldeles eget projekt.

Året är 2011.  Familjen Ekeblad på Stola herrgård håller på att splittras. Familjefadern, pappan i släkten har dött. Ägorna som hållts på fideikommiss ska delas i arvet. Men den äldste sonen, Carl-Henrik har andra planer. Hans bror Hugo, systern Maud och svågern Magnus är alla mäkta upprörda och arga. När det arrangeras en maskerad på Carlstens fästning så beslutar de sig ändå att gå. När kvällen är över har två personer hittats döda. Kriminalinspektör Karin Adler och hennes kollegor befinner sig i närheten och kallas in för att utreda vad som hänt.

Mercurium av Ann Rosman kom ut 2012. Det är den fjärde boken i serien om Karin Adler och Marstrand. Ann Rosman är utbildad inom IT och ekonomi, och har arbetat som IT-konsult inom affärssystem. Hon debuterade 2009 med Fyrmästarens dotter.

Jag har läst om Ann Rosman på flera bokbloggar och tänkt att jag skulle prova att läsa Fyrmästarens dotter. Men så dök det upp möjligheten att låna den här i bokcirkeln på jobbet, och då frångick jag min princip att börja serier från början.

Den här boken är en trevlig bekantskap. Det är behagligt, lättläst och alla fakta känns relevanta och bra presenterade.

Den största styrkan med den här boken är de historiska bitarna och det är något som jag inte brukar uppskatta! Det tar ett tag innan jag förstår att det som händer 1802 är en verklig historia, och även om Ann Rosman har lagt in funderingar och tankar så är alla fakta baserade på en omfattande research. Imponerande! När jag läst klart boken så tillbringar jag en hel del tid med att googla på Metta, och lyssna på sången om henne.

I de nutida delarna är dialogen lite stolpig, och jag känner det som en brist att jag inte lärt känna Karin Adler, Robert, Folke och de andra tidigare. Det är tydligt att det finns saker i Karins privatliv som hade varit bra att veta, och samspelet mellan kollegorna tycks bygga på vad som hänt tidigare. Upplösningen av vad som orsakat dödsfallen i nutid känns inte det minsta oväntad och jag hade förväntat mig något mer komplicerat, med starkare koppling till det förflutna.

Titeln förvirrade mig oerhört. För mig är Mercurium kvicksilver men i efterordet visar det sig inte alls vara så i det här fallet. Den informationen hade jag tyckt att den kunnat komma tidigare. Jag vet att en del personer inte läser efterorden i böcker. I det här fallet rekommenderar jag er starkt att göra det. Det innehåller en massa intressant information!

Det är inte helt omöjligt att jag läser flera böcker av Ann Rosman, frågan är bara om jag ska ge mig på någon av de tidigare böckerna, eller helt enkelt vänta på nästa…

Ett urval andra som bloggat om boken är Beas bokhylla, Alla dessa funderingar, Läsa&Lyssna, Enligt O, Bokbloggen, Bokstunder, Erikas bokpratmed näsan i en bok, Books ABC, Mysterierna, En bok om dagen och booksri.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Omdöme: Historisk kriminalroman med förgreningar in i nutiden om starka kvinnor och att skaffa sig fiender
Betyg: 4-