En av de frågor som jag brinner för är frågor kring barns läsande. Vad får barn att läsa och varför är det bra att läsa. Alla barn läser inte på långa vägar, och det gäller också att avdramatisera den delen, att inte stressas för att ”alla andra barn läser”. Det finns många frågor att diskutera.

Jag planerar därför att då och då, när andan faller på skriva under kategorin Barnen läser. Det kommer mycket att handla om vad våra barn läser just nu, vad de har läst och om jag har tur deras egna funderingar. Fast det sista beror nog på humöret;-) Men det kommer också att handla om vad andra personer säger om barns läsande, vad våra barn läste när de var yngre, och hur de mött ”läsandet” i skolan och i andra sammanhang. Jag hoppas ni vill bidra med era egna erfarenheter så kan det bli fler inlägg baserade på det!

Jag har tidigare skrivit om barns läsande då och då, men inte samlat. Men retroaktivt har jag försökt samla alla de inläggen under etiketten Barnen läser och ni kan se dem genom att klicka här.

Just nu är barnen (en flicka på 13 1/2 år och en pojke som snart fyller 11 år) främst intresserade av fantasy, även om en del annat slinker ner då och då. Den senaste månaden har barnen varit försjunkna i samma serie. För dottern så är det omläsning som gäller och för sonen är det första gången. Serien (eller serierna) är böcker av David Eddings. Det börjar med Sagan om Belgarion, fortsätter med Sagan om Mallorea och så vidare. Totalt finns det 28 böcker översatta till svenska. Sonen har läst 14 böcker, dottern 26 böcker och håller på att läsa om. Mer om serien finns att läsa på Wikipedia. Nedan ser ni böckerna som vi köpte i andra hand av Monika till dotterns 13-årsdag.

IMAG0230