Lara har problem. Hennes pojkvän har just gjort slut och hennes partner i den nya flickanfrantjugotaletfirman har övergett henne. Nu befinner hon sig på en begravning av en gammelmoster, Sadie, som dött över 100 år gammal. Ingen i släkten har haft kontakt med Sadie på väldigt många år, inte ens Laras pappa och hans bror som är Sadies systersöner. Plötsligt hör Lara en röst som ingen annan verkar höra. Och sen ser hon en flicka i kläder från 20-talet, som ingen annan verkar se. Det visar sig vara Sadie som söker kontakt. Högljutt insisterar hon på att Lara ska stoppa begravningen och hitta Sadies halsband. Lara undrar om hon nu blivit tokig på riktigt men ser inget annat val än att lyda. Det blir början på en fartfylld upplevelse för Lara för Sadie är inte den som låter något stoppa henne. Vill Sadie dansa charleston så dansar alla charleston. Kan Lara hjälpa Sadie att hitta halsbandet och kan Sadie hjälpa Lara att få ordning på sitt liv?

Flickan från tjugotalet av Sophie Kinsella kom ut 2010 på svenska. På engelska heter den Twenties girl och kom ut 2009. Boken är fristående. Sophie Kinsella är en pseudonym för den brittiska författaren Madeleine Wickham. Under den pseudonymen har hon publicerat ett drygt 10-tal böcker i genren chick-lit, varav de mest kända är de som ingår i Shopaholic-serien.

Den här boken var den tredje boken i vår Bokcirkel på jobbet. En viss kontrast mot Murakami och LeGuin, men det är också fördelen med upplägget på cirkeln.

Jag har läst någon Kinsella för länge sedan, men med tanke på att jag inte ens minns vilken bok det var, så kan den inte ha gjort något större intryck. Redan innan vi började läsa så hade jag vissa förväntningar, eftersom Kinsella mer eller mindre blivit synonymt med chick-lit. Och visst uppfyller boken alla krav på chick-lit. Det är lättsamt om en relativt ung kvinna i storstaden (London) som har krav på sig både vad gäller karriären och vad gäller att hitta den perfekta partnern.

Boken är underhållande, och skriven med en driven jargong. Egentligen så är jag otroligt less på att det i var och varannan bok ska vara ett övernaturligt inslag, men karaktären Sadie är så skruvad och ett sådant uppfriskande tillskott att jag accepterar det. Det handlar inte om att det övernaturliga ska vara lösningen till ett mysterium, utan Sadie blir mer en annan sida av Lara. Den första delen av boken består av så många pinsamma situationer att jag skruvar på mig. Om det hade varit film hade jag legat i soffan och ropat ”neeej”. Nu nöjer jag mig med ett kvidande. Men efter ett tag så blir det mer charmigt än pinsamt.

Hade detta varit en bok när mysteriet med halsbandet varit fokus hade jag nog blivit besviken. Utifrån de nästan karikatyrmässiga teckningarna av de ”goda” och de ”onda” i den här boken så innehåller den upplösningen inga större överraskningar.

Boken innehåller en hel del beskrivningar av kända sevärdheter och områden i London, och eftersom vi var i där så sent som april så kunde jag lätt se dessa områden framför mig, vilket bidrog till att jag gillade de delarna.

I bokcirkeln hade vi två träffar och generellt så var vi positiva till boken, flera tyckte den var lättläst, underhållande och att den berörde. Vi diskuterade boken, men väldigt snabbt kom vi in på våra egna släkter, huruvida man träffar äldre släktningar eller inte, om man har en relation till sina syskon eller inte. Och det är ju mycket det som är i fokus i boken – familjerelationer.

Jag hade nöje av boken, då den är positiv och lättsam, med ett stort mått av charm. En fördel är också att man är säker på att den i vissa avseenden kommer att sluta lyckligt, och sådana böcker behöver man läsa. Det finns också några sorgliga bitar, men de är ändå fina. Däremot är det ingen bok som kommer att leva kvar länge för mig. Men i och med att jag bloggat om den kanske jag nu kan komma ihåg vilken Kinsella det var jag läste den här gången!

Ett urval andra som bloggat om boken är: Bokrecensionernu, BokgallerietChicklitchick, Bokhora,  Feelgoodbibliotekarien, Bokläsardagbok och hyllan.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Omdöme: Charmig chick-lit om en oväntad vänskap med ett impulsivt spöke
Betyg: 4-