Saga växer upp med sin mamma, en fri konstnärssjäl och feminist in i märgen. Enalltingsborjan kvinna ska vara självständig och inte behöva någon man. Att Saga ska vara lika självständig, det förutsätter hennes mamma, och Saga får klara sig själv. När hon börjar gymnasiet på Södra Latin på 90-talet så träffar hon Pauline. Tillsammans så erövrar de Stockholms nattliv, och kommer nära innefolket. Pauline är besatt av festfixaren Victor Schantz. Han är den äldre mannen som beundras av ett gäng unga kvinnor. Först förstår Saga ingenting alls men plötsligt så blir hon lika betagen. Så när han en kväll raggar upp henne på en krog blir hon fast. Fast i ett hemligt förhållande som hon inte själv förstår sig på. När han vill ligga med henne så får han det. När han kallar så lyder hon. Samtidigt så finns det andra män som gärna vill ha den unga Saga, och hon är ju självständig som mamma har sagt, så det är klart hon ska kunna ligga med vem hon vill. Frågan är bara om nattlivet, sexet och friheten räcker.

Alltings början av Karolina Ramqvist kom ut 2012. Karolina Ramqvist är en svensk journalist och författare som bl.a. varit kritiker i Dagens Nyheter. Hon blev omtalad i pressen när hon i antologin Fittstim publicerade ett brev från Ulf Lundell, som han skrivit i samband med en recension. Hennes förra bok, Flickvännen, som kom ut 2009 fick VIs litteraturpris.

Det här är en bok som inte tilltalar mig. Jag hade en del förhoppningar när jag började läsa och i grunden finns det en intressant konflikt, nämligen den mellan Sagas agerande och hennes mammas uttalade feminism och ambitioner för sin dotter. Det hade kunnat bli något riktigt starkt. Men tyvärr så finner jag den här boken mest bara långtråkig. Saga har meningslöst sex, hon skolkar, hon får ångest, hon drar planlöst omkring, hon dricker. Samma story om och om igen upprepas. De första 150-200 sidorna fungerar, då rullar historien på, och jag försöker vänja mig vid stilen, men därefter tar upprepningarna överhanden och jag tröttnar.

Boken utspelar sig på 90-talet och hade jag gått i gymnasiet då hade jag kanske uppskattat den mer. De små referenserna till nutidsfenomen är bra invävda. men så är det allt detta med Stockholms inneliv. Jag undrar hela tiden var gränsen mellan Saga och Karolina går. Författaren har sagt att ca 25% är självupplevt. Vilka delar då undrar jag? En del personer benämns som Regissören och Skådespelaren vilket är en flirt med genren självbiografi men känns väldigt onödigt. Det är som en form av namedropping där man inte har en aning om man inte var ute i Stockholms nattliv på 90-talet. För många år sedan så läste jag Carina Rydbergs Den högsta kasten. Det här känns bitvis som en enklare kopia fast den inte ska vara självbiografisk.

Så det här med allt sex. När Saga träffar Victor är hon 15 år och han är 20 år äldre. Inte okej tycker jag! Ja, det händer säkert, men jag får en fadd smak i munnen. Kanske ska det faktum att Saga ligger med så många män ska uppfattas som att hon tar för sig som en man skulle göra. Men jag uppfattar det tvärtom som att hon inte förmår säga nej, hon förmår inte ta ställning. Och då blir det ännu obehagligare. Beskrivningen är väldigt loj, och gång på gång så frågar jag mig varför hon gör det, hon verkar inte få ut något av det utom en ännu större tomhet. Saga förstår inte varför hon är intressant för männen, varför hon blir uppraggad, och eftersom man som läsare inte ser några nyanser så förstår inte jag det heller. Kanske man inte måste förstå det varken i en bok eller verkliga livet, men det bidrar till den distanserade hållningen, och att Saga förblir en luddig figur.

En annan sak är det ständiga citerandet av titlarna på böcker Saga läser. Det är underhållande när det överensstämmer med mina egna starka upplevelser som Kvinnorummet, men annars rätt tråkigt (och jo, jag har läst flera av böckerna). Det är ett litterärt grepp som är knepigt. Jag förstår att litteraturen är klassisk feministisk litteratur men även detta är en flirt med en viss målgrupp.

Boken fokuserar på Sagas relation till män men i bakgrunden så finns ett annat liv och plötsligt är Saga efterfrågad, och får sommarprata. Hon går från att bara dra omkring till att få en framgångsrik karriär. Hur det händer är obegripligt för mig!

Blev väldigt lång beskrivning, men det får man säga – jag blev engagerad i varför jag inte gillade boken… För att säga det kortare: Jag är helt enkelt född i fel årtionde och i fel stad för att förstå mig på den här boken tror jag. Det jag förväntar mig har den inte och det den har är otydligt och luddigt.

Ett urval andra som bloggat om boken: Bokgalleriet, Språkkärringen, Chogoling, Enligt O, ord och inga visor, Calliope booksBooze’n’Books, Marcusbiblioteket och och dagarna går.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokia och Bokus.

Omdöme: Distanserat och lojt om en ung flicka i Stockholms inneliv på 90-talet.
Betyg: 2