toptentuesdayI veckans Top Ten Tuesday så definierar The Broke and the Bookish temat som: Top Ten Beach Reads (however YOU define a beach read!).

Även om jag gärna läser spänningsromaner på sommaren så är det ju också tillfället då man har tid att gripa sig an lite mer utmanande böcker. Egentligen är inte genren huvudsaken utan formatet. De ska finnas i pocket! Jag tror inte på att ta med mig läsplattan till sandstranden och en inbunden bok är jobbig att hålla i. Så här kommer 10 bra böcker som finns i pocket.

1. Sagan om järntronen av George R R Martin. Den här hade jag med mig till stranden/poolen förra året, och det funkade utmärkt. Ska man börja på en ny omfattande serie så passar sommaren bra.

2. Askungar av Kristina Ohlsson. Den första i en serie böcker av den författare jag tycker är vår bästa svenska deckarförfattare just nu!

3. Norrlands svårmod av Therése Söderlind. Hennes första bok som finns i pocket. Spännande och annorlunda.

4. Alltid du av Pernilla Alm. Lättläst relationsroman.

5. En man som heter Ove av Fredrik Backman. Ok, det kanske inte är bra att skratta högt eller gråta på stranden, men du ska ändå läsa boken!

6. Örfilen av Christos Tsiolkas. Många som läste den här (på engelska) vid poolen i Grekland för två år sedan. Så många så jag blev nyfiken på den och köpte den.

7. Att föda ett barn av Kristina Sandberg. Den första av hennes böcker finns förstås i pocket.

8. Hon är inte jag av Golnaz Hashemzadeh. Imponerande debut, nyutkommen i pocket.

9. Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson. Har du inte läst den så är det hög tid.

10. Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Finns bara ett problem. Del tre har inte kommit ut än.