För ett bra tag sen blev taggad av CRM Nilsson att göra The Book Sacrifice Tag. Själva taggen går ut på att en ska lista de böcker en skulle kunna tänka sig att offra i olika sammanhang.

1. EN ÖVERSKATTAD BOK
Vi börjar med en Zombieapokalyps! Låt oss säga att du är i en bokhandel, kollar runt bland bokhyllarna, när BAM! Zombieattack. Ett meddelande i högtalarna berättar att militären har upptäckt att zombiernas enda svaghet är överskattade böcker. Vilken bok kastade, med vetskap om att det är en väldigt hypad bok (för att vara säker på att det ska fungera), skulle du kasta på dem? agaat

Det finns två som omedelbart dyker upp i huvudet. Men den jag väljer är den klart tyngsta av dem, för ska den göra effekt så ska den väl också vara tung? Agaat av Marlene van Niekerk.

2. EN UPPFÖLJARE
Låt oss säga att du precis lämnat frisören med en fantastisk ny frisyr och BOOM: kraftigt skyfall, du har aldrig sett sånt regn i hela ditt liv.
Vilken uppföljare är du villig att offra som paraply för att skydda dig själv?  paganinikontraktet

Jag gillade verkligen Hypnotisören av Lars Kepler men uppföljaren Paganinikontraktet tyckte jag var riktigt dålig. Så dålig så jag inte kommit mig för att läsa de följande böckerna i serien.

3. EN KLASSIKER
Låt oss nu säga att du sitter på en föreläsning och din lärare pratar oavbrutet om hur en klassiker förändrade världen, hur den revolutionerade litteraturen och du blir så trött på det att du kastar klassikern rakt i ansiktet på hen för att vet du vad? Den här klassiker är bara idiotisk och är värd all kvarsittning bara för att visa alla hur du känner. Vilken klassiker kastade du? ladychatterly

Här blir mitt dåliga minne ett problem. Det är länge sen jag läste en verklig klassiker, och de jag minns att jag läst minns jag antingen som förvånansvärt bra eller helt OK. Ingen som står ut som riktigt dålig. Så lite orättvist kanske så tar jag en som jag minns att jag inte riktigt förstod storheten med, även om den var helt OK, nämligen Lady Chatterlys älskare av D H Lawrence.

4. SÄMSTA BOKEN I DITT LIV
Du hänger i biblioteket när BAM! Global uppvärmning råder plötsligt och världen utanför har plötsligt blivit frusen ödemark. Du är fångad och din enda chans att överleva är att elda böcker. Vilken bok springer du först till, som du skulle bränna upp utan att känna någon ånger? 

Det här är en sån fråga som skapar ångest. Jag kan inte bränna en bok utan ånger. Och jag kan inte utnämna den sämsta boken. Sorry!

5. EN KARAKTÄR SOM SKULLE FÖRKLARAS SOM HÄXA
(Emelies egna fråga) Vi tar ett hopp bakåt i tiden, häxjakten är i full fart under 1500-talet i Sverige. Människor avrättas som varulvar eller häxor åt både höger och vänster. Med oss har vi ett antal bokkaraktärer när vi plötsligt blir anklagade för häxeri. De misstänker att det finns en häxa/varulv i vårt gäng, men de vet inte vem. Medvetandes om att domen för häxeri är antingen vattenprovet eller att brännas på bål, vem av dessa karaktärer hänger du ut som häxa?hpochfenixorden

Jag har inga samvetskval att hänga ut Dolores Umbridge från Harry Potterböckerna. Maken till obehaglig typ vet jag inte och hon är ju ändå en fiktiv karaktär.

6. ETT VIDRIGT OMSLAG
(Ebbas egna fråga) Du går runt och vandrar lite i skogen då det plötsligt hoppar fram en blodtörstig vampyr och du är extremt när på att bli dödad tills du lyckas finna en vass pinne och sticker den rakt i vampyrens hjärta. Det visar sig att din stad blivit invaderad av de blodtörstiga monsterna och nu är det ditt jobb att stoppa dem! För att öva upp dina vampyrslayerskills måste du stappa sönder lite olika saker. Vilken bok har ett så fult omslag att du med glädje sticker pålen rakt i den?undethefrog

Då var vi där igen då. Det är väldigt sällan jag tittar på omslag. Men jag undrar verkligen vad men tänkte när man gjorde det här omslaget till Under the frog. Det ger helt fel signaler.

7. MEST HATADE KÄRLEKSPAR
(Nellys egna fråga) Du sitter på tunnelbanan, det är Alla hjärtans dag och det står ett par och hånglar precis bredvid din plats. Du är nybliven singel och känner att alla kärlekspar bara kan fara och flyga. Du får lust att sända detta par till en planet långt, långt bort. Vilket par får du lust att skicka till planeten Jupiter?anglamakerskan

Ett par som jag har lust att slänga all världens väg är Erika och Patrik i Camilla Läckbergs böcker. Erikas beteende retar mig till vansinne, och Patrik tycker jag är mesig. Nu är ju inte deras kärlek i fokus precis längre, men ett par är de ju likafullt.

8. EN BOK SOM FÅTT DIG ATT KASSERA EN HEL GENRE
(Melanies egna fråga) Något försöker bryta sig in i ditt hus. Det visar sig vara ett monster som får energi från böcker som får dig att tappa tron på en hel genré. Den överlever alltså av att när en bok är så pass dålig att du aldrig vill läsa en sådan bok i en liknande genré igen. Du måste snabbt välja ut en bok som ger den sådan energi och förstöra den.Vilken bok har du läst, som var så pass dålig att du inte vill läsa en annan bok i samma genré, slänger du i elden?

Jag har en gång läst en bok i genren True Crime, som handlade om en ung flicka och hennes pojkvän, som mördade hennes föräldrar. Det är en vidrig genre och det var en vidrig bok. Jag har t.o.m. förträngt namnet på den. Men aldrig mer den genren!

9. EN SUPERSEG BOK
(
Miriams egna fråga) Tänk dig att du läser en bok som är så seg, så seeeeg att du sakta börjar somna. Somna så djupt att du hamnar i koma…Vilken seg bok skulle det kunna vara?hogreanallahimlar

Efter att ha läst första kapitlet av Louise Boije af Gennäs Högre än alla himlar så gav jag upp. Så långa meningar får mig definitivt att somna.

Jag har inte koll på vilka som redan gjort den här men det vore kul om du som läser det här inlägget också gjorde den!