En smakebit på søndag – Kryptan

ensmakebitTre dagars arbetsvecka, fyra dagars helg med fint väder. Mer sånt tack! Det fina vädret innebär riktigt mycket folk nere på stan, där Gina Dirawi höll i festligheterna. Nästan så man undrade var alla kom ifrån? Men nu är det söndag och framför oss ligger en vanlig arbetsvecka. På bloggen innebär söndag En smakebit på søndag som hålls i regi av den norska bloggen Flukten fra virkeligheten.

Jag fortsätter läsa böcker jag lånat av vänner, men gjorde ett litet avbrott i veckan för att läsa en helt ny bok. Vår dotter köpte den nyutkomna Scarlet av Marissa Meyer som vi väntat på, och jag var sugen på att läsa den. När jag började mumla om böcker jag ”måste” läsa, så sa hon ”Men mamma – läsa ska man göra för att man har lust och har du lust att läsa den så ska du göra det.”. Vem kan motstå en så klok 13-åring? Så jag läste Scarlet.

Nu är den utläst och jag har börjat på Kryptan av Kate Moss som jag lånade för länge sen av en vän. Boken heter Sepulchre i original och kom ut 2007 (Gravkammer heter den på norska). Det är två parallella historier. Den ena handlar om Léonie Vernier som 1891 hittar en samling tarotkort i en krypta. Den andra handlar om musikvetaren Meredith Martin som åker till Frankrike för att leta material till sitt arbete om Claude Debussy och kommer i kontakt med samma kortlek.

Jag har inte kommit så långt så smakbiten får bli från sid 14.

Han står och betraktar ceremonin med ett intensivt uttryck i ansiktet. Prästens ord dör kryptanbort i den mörka luften.
In nomine Patri, et Filii, et Spiritus Sancti. I Faderns, Sonens och den helige Andes namn.”
Han gör korstecknet och går sin väg.
Amen.
Léonie släpper ner blomman, som hon plockat i Parc Monceau på morgonen, en ros för minnet. Den vita blomman virvlar långsamt ner genom den kyliga luften och blänker till mot hennes svarta handskar.
Låt de döda vila i ro. Låt de döda sova.

21 kommentarer

 1. Den här står oläst i hyllan än så länge, men från årsskiftet så har den hyllvärmarstatus… Kanske är det dags att läsa den snart då 🙂

  Gilla

 2. Har lest lite av Kate Moss, noe jeg egentlig synes er litt rart. Har begynt noen ganger på bøkene, men så har jeg hoppet over til noen nye andre bøker også har de blitt liggende ulest. Har da planer om å prøve meg på de igjen. Takk for smakebiten og kos deg på denne søndag!:)

  Gilla

 3. Jeg har lest et par bøker av Kate Moss før, men ikke denne. Takk for fint tips, skriver den på ønskelisten min 🙂 (og kloke 13 åringer skal vi høre på)

  Gilla

 4. Helt ukjent for meg. Men det er det så mange andre forfattere og bøker som er. Håper du får en fin leseopplevelse, og takk for smakebiten. Ha en fin arbeidsuke. Denne søndagen har jeg forsøkt å få litt sol på kroppen. Men jeg synes det er kjedelig å sole seg….Men jeg fikk se Nadal vinne i Paris. Det var gøy. Jeg er fan selv om jeg aldri har spilt tennis selv. Men nå er det tid for å lese andres smakebiter.

  Gilla

 5. Gravkammer har jeg ikke lest, me ønsker å gjøre det. Leste Labyrinten i fjor mens jeg var i Sør-Frankrike og Carcassone. Spesielt.:) Citadell er på det norske markedet nå og den ser jeg også frem til å lese- Det er jo en trilogi fra Langedouc-distriktet i Sør-Frankrike.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.