ensmakebitTre dagars arbetsvecka, fyra dagars helg med fint väder. Mer sånt tack! Det fina vädret innebär riktigt mycket folk nere på stan, där Gina Dirawi höll i festligheterna. Nästan så man undrade var alla kom ifrån? Men nu är det söndag och framför oss ligger en vanlig arbetsvecka. På bloggen innebär söndag En smakebit på søndag som hålls i regi av den norska bloggen Flukten fra virkeligheten.

Jag fortsätter läsa böcker jag lånat av vänner, men gjorde ett litet avbrott i veckan för att läsa en helt ny bok. Vår dotter köpte den nyutkomna Scarlet av Marissa Meyer som vi väntat på, och jag var sugen på att läsa den. När jag började mumla om böcker jag ”måste” läsa, så sa hon ”Men mamma – läsa ska man göra för att man har lust och har du lust att läsa den så ska du göra det.”. Vem kan motstå en så klok 13-åring? Så jag läste Scarlet.

Nu är den utläst och jag har börjat på Kryptan av Kate Moss som jag lånade för länge sen av en vän. Boken heter Sepulchre i original och kom ut 2007 (Gravkammer heter den på norska). Det är två parallella historier. Den ena handlar om Léonie Vernier som 1891 hittar en samling tarotkort i en krypta. Den andra handlar om musikvetaren Meredith Martin som åker till Frankrike för att leta material till sitt arbete om Claude Debussy och kommer i kontakt med samma kortlek.

Jag har inte kommit så långt så smakbiten får bli från sid 14.

Han står och betraktar ceremonin med ett intensivt uttryck i ansiktet. Prästens ord dör kryptanbort i den mörka luften.
In nomine Patri, et Filii, et Spiritus Sancti. I Faderns, Sonens och den helige Andes namn.”
Han gör korstecknet och går sin väg.
Amen.
Léonie släpper ner blomman, som hon plockat i Parc Monceau på morgonen, en ros för minnet. Den vita blomman virvlar långsamt ner genom den kyliga luften och blänker till mot hennes svarta handskar.
Låt de döda vila i ro. Låt de döda sova.