jerkaFredag och återigen strålande sommarväder. En kort stund vid datorn för att delta i Annikas Bokbloggsjerka. Dagens fråga är: Hur ”genrebunden” är du? Det vill säga vad förväntar du dig av en bok som är kategoriserad i en viss genre?

Jag har nog rätt höga förväntningar på att böcker ska uppfylla vissa krav om de sägs tillhöra en viss genre.

Genremässigt så läser jag nog mest deckare och spänningsromaner. Gränsen däremellan är lite otydlig tycker jag, men de ska innehålla någon form av mysterium/gåta som ska lösas, de ska innehålla någon person som börjar gräva i mysteriet, man ska få tillgång till någon form av ledtrådar och det ska vara spännande. Helst så spännande så man bara vill läsa mer och mer. Sen vill jag faktiskt ha något som inte är inbyggt i genren, och det är personteckningar som håller, där huvudpersonen och bifigurerna är människor och inte endimensionella.

Jag har precis läst ut Bara ett barn av Malin Persson Giolito och först efteråt så inser jag att den var klassad som spänningsroman. Det var nog tur att jag inte visste innan för då hade jag blivit besviken. Nu trodde jag den skulle innehålla mer samhällskritiska element än spänning.

Jag läser också en del fantasy och science fiction och även där har jag en del förväntningar, fast inte lika starka. I fantasy ska det ju finnas just fantasielement, däremot så behöver det för mig inte innehålla fantasivarelser med magiska egenskaper. Science fiction bör innehålla framtidselement och ny spännande teknologi.

Det måste vara ett elände att vara författare och uppfylla alla dessa förväntningar…