En kvinna, med man och en vuxen son, som arbetar på kontor. En alldeles vanlig platskvinna. Men gradvis börjar verkligheten kännas främmande, andra människor underliga. Världen oförståelig och obehaglig. Att vara nära andra människor blir en plåga och hon drar sig undan. Flyttar ensam till en lägenhet och avbryter kontakten med omvärlden. Men så skaffar hon en hund.

Plats av Pija Lindenbaum kom ut tidigare i år, 2013. Detta är Pija Lindenbaums romandebut. Pija Lindenbaum är född och uppvuxen i Sundsvall. Hon har skrivit en mängd hyllade och prisbelönade bilderböcker, som t.ex. Else-Marie och småpapporna och Gittan och gråvargarna.

Jag tillhör dem som inte läst något av Pija Lindenbaum tidigare, när jag fick upp ögonen för hennes barnböcker var barnen för stora för dem. Plats fick jag låna av Lennart på Bokia i Sundsvall som ville veta vad jag tycker om boken. Och det visade sig inte vara lätt att beskriva.

På ett sätt så beundrar jag författare som med ett avskalat språk får fram stämningar och beteenden hos människor. Som läsare är det hela tiden kvinnans reaktioner och tankar vi får möta, och trots att hennes bild av omvärlden är skev så kan man precis förstå hur människorna runt omkring henne reagerar. Att beskriva galenskap på det här sättet kan bara en skicklig författare klara av. Det är suggestivt in i märgen.

Men är boken bra? Jag vet faktiskt inte. Fram till en viss punkt så kan jag förstå känslan av overklighet som jag tror många människor har upplevt någon gång i någon grad. Men så går det helt överstyr, och blir fullständigt vidrigt, vilket hennes relation till hunden får illustrera. Det vänder sig i magen på mig både en och två gånger. Så tycker jag om boken? Nej, faktiskt inte. Är den läsvärd? Jo, på sätt och vis för den berör. På ett ytterst obehagligt sätt!

Det fina omslaget som känns som hundpäls får en ytterligare dimension efter att man läst boken. En inte helt positiv upplevelse det heller.

Ett urval andra som bloggat om boken är Bokhora, Kaela, Jennies boklista, Läsresan, Dark Places, Snowflakes in rain och Boktjuven.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Omdöme: Skickligt genomträngande och enormt obehagligt om vägen in en psykos.
Betyg: 3