ensmakebitSå är ännu en vecka till ända. Vissa saker som hänt den här veckan vill jag helst glömma och vädret har varit dåligt men helgen har bjudit på fint väder och fina stunder med familjen. Scouthajk med avslutning för barnen, en fin utflykt med maken, läsning i solen vid uteplatsen…

På bloggen är det förstås En smakebit på søndag som den norska bloggen Flukten fra virkeligheten håller i. Vi delar med oss av smakbitar från böckerna vi läser och veckans exempel hittar du här.

På jobbet är vi några som har en bokcirkel där vi turas om att välja böcker. Första boken var en av Haruki Murakami, andra en av Ursula K LeGuin och nu hoppar vi till Sophie Kinsella. Till på tisdag ska vi träffas och diskutera boken fram till kapitel 8 i Flickan från tjugotalet. Jag läste dit igår, och nu kan jag ju inte läsa vidare förrän efter tisdag! På engelska heter boken Twenties Girl och på norska heter den Nå spøker du?

Flickan från tjugotalet handlar om Lara som på sin gammelmoster Sadies begravning hör en röst som ber henne leta rätt på ett försvunnet halsband. Lara har rätt många problem själv, hon har nyss blivit dumpad av sin pojkvän och hennes affärskompanjon har rymt, så släkten tror hon är nära ett sammanbrott. Inte lätt för Lara att bli tagen på allvar när hon försöker hjälpa ett spöke.

Smakbiten jag valt kommer från sid 30:

”Mår du bra Lara?” Pappa tittar undrande på mig.flickanfrantjugotalet
”Ja!” säger jag glatt och stänger av mobilen innan han får syn på skärmen. När orgelmuzaken sätter igång sjunker jag ner på min stol, överväldigad av förtvivlan. Jag borde inte ha följt med. Jag borde ha hittat på en förevändning. Jag hatar min släkt och jag hatar begravningar och man får inte ens hyfsat kaffe och…
”Var är mitt halsband?” En avlägsen flickröst avbryter mina tankar.
Jag tittar mig omkring för att se vem det är, men det är tomt bakom mig. Vem är det?