Charlotte Isabel Hansen av Tore Renberg

Året är 1997. Jarle Klepp, 25 år, är student vid Universitetet i Bergen. Han älskar charlotte-isabel-hansenakademin, de djupa diskussionerna och att gräva ner sig i analysen av Proust som ska slå världen med häpnad. Till studentlivet hör också fester, alkohol och kvinnor. Hans handledare är den svenska professorn Robert Göteborg. I gänget ingår Hasse, Arild och den vackra feministen Herdis som Jarle har en hemlig affär med. Så en dag så kommer det ett brev från polisen där det står att han ska infinna sig för ett faderskapstest. Det visar sig att en natt för nästan åtta år sen med en Anette Hansen resulterat i en dotter som Jarle inte känner till. Så får han ytterligare ett brev som säger att Anette ska åka söderöver och hans dotter ska tillbringa en vecka med honom. Så står hon där, Charlotte Isabel Hansen, på flygplatsen med skylten ”Jag reser ensam” och Jarle får uppleva en vecka som vänder hans liv helt upp och ner.

Charlotte Isabel Hansen av Tore Renberg kom ut 2008. Det är den tredje boken i serien om Jarle Klepp, där Mannen som elsket Yngve är den första. Den har översatts till svenska som Jag reser ensam och den har också filmatiserats som Jeg reiser alene. Tore Renberg är en norsk författare som har, som Jarle Klepp, studerat litteraturvetenskap vid Universitetet i Bergen och skrivit om Proust. Han har en diger produktion och har publicerat inom de flesta genrer som romaner, noveller, serier, barnböcker osv

Efter att ha läst en del recensioner av den här boken på bloggar så inhandlade jag den förra året i Norge och författaren hamnade såsmåningom på min Boktolva 2013. Att det fanns fler böcker om Jarle visste jag inte innan.

Först har jag lite svårt att komma in i den. En del saker stör mig, som t.ex. kvinnobeskrivningarna som alltid handlar om fysiska attribut. Men ju mer man får lära känna Charlotte Isabel Hansen desto mer tycker jag om boken. Den har värme och charm. Det är något befriande i hur Jarle reagerar på Lottes naivitet utan att han, med sitt akademiska huvud, inte förstår det själv, men läsaren förstår det genom Jarles beskrivning. I takt med att Jarle påverkas av sin dotters naturlighet så växer han som person, och beskrivningarna av kvinnorna i hans närhet nyanseras också något. Beskrivningen av den 7-åriga Lotte är mitt i prick, från ordflödet, till känslosvallet – mycket skickligt!

Den är charmig och stundvis rätt rolig. Jag skrattar högt när Jarle och hans manliga vänner sitter i sin tysta manlighet och försöker analysera vad som händer. Alla dessa ”Hæ?”! Det är en sån underbar beskrivning av manlig vänskap och dialog, en drift men ändå med stor värme. Även Jarles tankar när han mottar sitt efterlängtade brev från Morgenbladet är obetalbara.

För mig innehåller också boken en del nostalgi. Den utspelar sig i Bergen och Jarle visas en del i HF-bygget. Min pappa arbetade där under många år, och det finns otaliga minnen i att traska uppför backen dit och komma in i byggnaden. Första gången var jag dit var jag ca 10 år, inte så mycket äldre än Lotte. Boken tar oss också med till ställen som Akvariet och Torgallmenningen.

En mindre detalj som jag stör mig på är den svenska professorn som i början av boken pratar svenska. Sen, när Jarle besöker honom på arbetsrummet, så börjar han blanda svenska och felfri norska, där svenskan är felstavad. Därefter blandar han språken på ett konstigt sätt.

Nu är jag sugen på att läsa mer av Tore Renberg, och kanske möta Jarle igen. Men hur fristående är delarna?

Ett urval som bloggat om boken – de flesta den svenska översättningen är: och dagarna går, Böckerx3, hyllan, Eli läser och skriver, Enbokcirkelföralla och Marikas bokdagbok (den norska).

Boken finns att köpa på norska på Adlibris och Bokus.
Boken finns att köpa på svenska på Adlibris, Bokus eller Bokia.

Omdöme: Charmigt norskt om en man som tvingas tänka över sitt liv när han blir far till en sjuårig flicka.
Betyg: 4

6 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.