Preben Pramm hittas död i sitt hem av sin granne som ser den överfulla brevlådan.showdbimage-1 Polismannen William Wisting kallas till platsen och får ansvaret för utredningen. Preben Pramm är naken, bunden till händer och fötter och har blivit torterad innan han dog. När han levde så var han en enstöring, som inte ens grannarna tycktes ha mycket kontakt med. William och hans medarbetare påbörjar en omfattande polisundersökning och inser snart att något hade ändrats i Preben Pramms liv kort innan han dog. Var det det som gjorde att han mördades?

Nøkkelvitnet av Jørn Lier Horst kom ut 2004 och är den första i serien om Politiførstebetjent William Wisting. Historien baseras sig på ett verkligt, olöst norskt kriminalfall. Jørn Lier Horst är en norsk författare och dramatiker som bl.a. skrivit sju böcker i serien om Wisting. Han arbetar som efterforskningsledare inom polisen.

Jag är alltid ute efter bra norsk krim och efter att ha läst om Horst bok Vinterstengt (en av de senare böckerna i serien om Wisting) på en del norska bloggar så satte jag upp honom på läslistan. Boken inhandlades förra året under vårt årliga Norgebesök.

Det här är god klassisk polisbaserad krim. I centrum står William Wisting och hans team, och deras undersökningsmetoder. Utan att ha någon sakkunskap så framstår det för mig som en mycket trovärdig beskrivning av polisarbete och det är styrkan i den här boken. Den är lättläst och det hela känns äkta.

Tyvärr så är också äkta polisarbete rätt tråkigt och inte så fartfyllt som kan framstå i en hel del deckare. Det gör att den här boken inte riktigt lyfter. Det är vardagsnära och rätt grått, och upplösningen inte alls oväntad. Helt realistiskt förmodligen. Men jag inser också att klassiska polisromaner inte riktigt är min grej.

En annan del som är rätt viktig i hur man som läsare upplever en deckare är beskrivningen av huvudpersonerna. I det här fallet är det främst William Wisting vi får lära känna, de andra poliserna är inte i fokus. Det är rätt många gånger som samma saker upprepas, hur han försummar sin hälsa och vad hans fru får stå ut med (vilket han har dåligt samvete för). Lite för många gånger på så få sidor. Detta är något som jag hoppas kan utvecklas i senare böcker i serien. För jag sätter upp del två, Felicia forsvant, på min önskelista, för en chans till ska serien få.

Ett urval andra som bloggat om boken är Astridtherese, Med bok og palett, On the third side och Tones bokside.

Boken finns att köpa på Adlibris.

Omdöme: Norsk krim om polisarbetet kring ett brutalt mord av en enstöring.
Betyg: 3+