The Book of Joe av Jonathan Tropper

Efter att Joe lämnade Bush Falls, för vad han trodde var för alltid, så TheBookOfJoeskrev han en bok om vad han hade upplevt där. Boken blev en stor succé och filmatiserades med Leonardo diCaprio i huvudrollen, men i Bush Falls så blev han avskydd för vad han hade gjort. När hans svägerska ringer och säger att hans pappa har haft en stroke och ligger på sjukhus så inser han att han trots allt måste tillbaka till sin hemstad efter alla dessa år. På plats i pappans hus kan han inte låta bli att fundera på det som hände och det han skrev boken om. Han minns Sammy, Wayne, Carly och alla de andra. Några får han en brutalt möte med, andra får han söka upp för att komma tillrätta med sina minnen. Kanske han kan lära sig något. Om hans vänner fortfarande är hans vänner.

The Book of Joe av Jonathan Tropper kom ut 2004. Den finns översatt till svenska som Boken om Joe. Jonathan Tropper är en amerikansk författare och professor i engelska som debuterade 2001 med Plan B.  Han har sen dess publicerat ytterligare fem romaner.

Efter att ha läst om Jonathan Troppers böcker på diverse bokbloggar, så satte jag upp honom på min Boktolva och The Book of Joe hamnade på min önskelista. På min födelsedag blev den min.

När jag citerade ur den här boken i En smakebit på søndag så kommenterade Anna att det var ladlit (den manliga motsvarigheten till chicklit då). Jag hade inte hört begreppet men efter att ha läst boken så håller jag med.

Det är den första boken jag läser av Tropper och mitt tycke är det här både lättsamt och lättläst. Han har hela tiden glimten i ögat. Jag gillar den raljerande cyniska tonen som Joe har. Tropper har fått kritik för sin kvinnosyn och till viss del kan jag förstå det, men samtidigt så tycker jag att det framgår att han raljerar lite samtidigt i sin beskrivning av den vuxne Joes bild av den tonårige Joe.

Joe som karaktär är jag kluven till. På ett sätt tycker jag han behandlas väldigt orättvist, han är inte riktigt så som vare sig de andra i Bush Falls ser honom eller som han själv ser sig. Han är inte alls så svag och osympatisk, men kanske inte riktigt vet vad han vill i livet. Men på ett annat sätt tycker jag han är lite väl undfallande och ansvarslös. Min favorit i boken är förstås hans vän från skoltiden, Wayne.

Hela boken är väldigt filmiskt upplagd, och jag är förvånad att det inte redan är en film. Det filmiska stör lite ibland. En stund i mitten så tycker jag den är lite seg, men har svårt att sätta fingret på varför. Men så mot slutet, oj. Mitt i allt det lättsamma så får jag tårar i ögonen, och det händer inte så ofta. Någon gång framöver så blir det nog mer av Tropper för min del.

Några som bloggat om Boken om Joe är: Boktanken, Bokgalleriet, Mettes pocketblogg, hyllan, Tina O och och dagarna går.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Omdöme: Ladlit om hur en mans återkomst till sin barndoms stad får honom att göra upp med sitt gamla liv.
Betyg: 4

6 kommentarer

  1. Handlingen påminner väldigt mycket om en liten tv-serie som hette October Road, inte så känd i Sverige tror jag men helt ok. Blir sugen på att läsa boken.

    Gilla

  2. Jag har bara läst Konsten att tala med en änkling och gillade den så mycket att både Boken om Joe och Sju jävligt långa dagar står i hyllan. Visserligen olästa än så länge, men ändå 🙂

    Gilla

  3. Fullständigt älskar Jonathan Tropper. Läser, skrattar och gråter. Den senaste ”Fördelarna med en kollaps” ligger och väntar på bokhyllan. Den sparar jag nog till julledigheten – om jag kan hålla mig tills dess!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.