ensmakebitTre dagars arbetsvecka och sen fyra dagar ledigt gör att man känner sig helt vilsen. Lägg på det en 13-årig dotter som toppade runt 40 grader tre kvällar i rad, så gick luften ur lite. Att-göra-listan av praktiska saker är fortfarande lika lång trots den långa helgen, men en del läst har det blivit. Så det får man vara nöjd med.

På bloggen är det förstås En smakebit på søndag som arrangeras av bloggen Flukten fra virkeligheten. Veckans smakbitar hittar du här.

Efter att ha gjort ett mellanspel med ett efterlängtat recensionsexemplar så är jag nu tillbaka i mina föresättningar att läsa så mycket norskt som möjligt i maj. Den jag läser nu (och nog läser ut idag) är inte en av de nya böckerna, utan en som helt ofrivilligt blivit en hyllvärmare här hemma.

Förra året så läste jag Menneskefluene av Hans Olav Lahlum. Efter att ha publicerat mitt omdöme så fick jag ett mejl från författaren med en del intressanta synpunkter. Det hela slutade med att han skickade två ytterligare böcker till mig, varav en var Satellittmenneskene. Det är del nummer två i serien om Førstebetjent Kolbjørn Kristiansen och hans inofficiella medhjälpare Patricia Louise I. E. Borchmann. Den här gången ska de lösa mordet på mångmiljonären Magdalon Schjelderup. Han har avlidit vid en middag och en av gästerna är skyldig.

Smakbiten kommer från sid 8 som utspelar sig dagen innan mordet då K2 blir uppringd av Magdalon som säger att han kommer att bli mördad inom kort:

Jag spurte til dette om det var flere personer innefor hans næremeste krets som satellittmenneskeneMagdalon Schjelderup kunne misstenke for å ville ta livet av ham. Da lød en kort og tørr latter i telefonrøret:
”For all del. Faktisk består min nærmeste krets så godt som utelukkende av personer som kan mistenkes for å ville ta livet av meg. Over tid er det dessverre uhyre vanskelig å forbli både effektiv og populær. Jag har, stilt overfor dette dilemma, alltid valgt å være effektiv. Det nye er at jag har gode grunner til å tro at en av mine nærmeste ikke bare ønsker å ta livet av meg, men også har konkrete planer om å følge opp ønsket i neste uke.”