Capital av John Lanchester

På Pepys Road, i huvudstaden London, så bor en blandning av människor. Någracaptial har bott där en stor del av sitt liv, andra är nyinflyttade.  Alla har de precis fått vykort med texten ”We Want What You Have” med en bild av deras eget hus. Utan avsändare. Vad kan det betyda?

Petunia Howe har levt länge på Pepys Road, där hon nu lever ensam som änka. Hennes dotter och dotterson, Smitty, besöker henne då och då. Roger Yount jobbar i city, medan hans fru Arabella lever lyxliv hemma. De har två små pojkar som tas hand om av en ungersk barnflicka, Matya. De anlitar en polsk arbetare, Zbigniew, för att återigen fixa något i huset, något som Arabella har lust att få fixat. Nyinflyttad på gatan är Freddy Kano, som kommit med sin pappa från Senegal för att bli fotbollsproffs. Ute på gatan så vandrar trafikvakten Quentina som befinner sig olagligt i landet. Familjen Kamal från Pakistan driver en liten affär som de boende på gatan handlar i, en familjeaffär där även bröderna till Ahmed jobbar. För alla på gatan så erbjuder staden en chans att leva sitt eget liv, ett nytt liv. En stad som snart ska drabbas av en finansiell kris.

Capital av John Lanchester kom ut 2012. John Lanchester kommer ursprungligen från Hamburg men flyttade tidigt till England och bor nu i London. Han är journalist och har bl.a. jobbat som editor för London Review of Books. John Lanchester debuterade 1996 med The Debt to Pleasure och Capital är hans fjärde skönlitterära bok men han har också skrivit faktaböcker, bl.a. om finanskrisen.

Capital var ett spontaninköp på Waterstone i London i början av april. Jag hade varken hört talas om boken eller författaren tidigare, utan gick helt på vad jag läste på baksidan och när jag bläddrade lite i den.

Den här boken faller inom en kategori som jag är svag för. Vet inte om den har något namn men jag brukar ta parallellen till filmen Short Cuts. Det handlar om historier som har människor i fokus. I olika kapitel möter man olika personer som tillsammans bär historien framåt utan att de, i alla fall i början, känner varandra. Såsmåningom så vävs deras livsöden ihop på något sätt. Inte nödvändigtvis så att de lär känna varandra men som läsare förstår man att deras öden och liv har beröringspunkter.

I den här boken är den gemensamma faktorn framförallt att samtliga personer bor på Pepys Road i London, eller har nära släktingar som bor där eller jobbar där. Allt eftersom man läser vidare i boken lär man känna personerna, fattar sympati eller inte för dem. Det är långt ifrån alla som tecknas sympatiskt, nästan tvärtom. Den familj som jag efteråt känner mig närmast är Kamal, i synnerhet frun Rahinka.

Det finns en del att fundera på när man läser den här boken. I synnerhet  hur oerhört många olika nationaliteter som bor i  London, alla med olika erfarenheter i bagaget, och de svårigheter som det innebär. Främlingsfientlighet, likheter och skillnader över nationsgränser. Lanchesters kunskap om finansvärlden lyser också igenom.

Det här är en bok som är svår att summera eller recensera. Det är en bok som man ska låta sig insvepas i, uppleva och försjunka i. För det är just vad jag gör. När jag läser den förflyttas jag till Pepys Road, och när jag lämnar den är det som om jag flyttat från mina grannar.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Bokia.

Omdöme: En välskriven krönika om några personer med varierande bakgrund mitt i smältdegeln London.
Betyg: 4+

8 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.