ensmakebitDen här veckan har ju varit lite annorlunda med en helgdag mitt i alltihopa. För min del så har den dessutom innehållit en resa till Trondheim. Det finns ingen chans att jag åker till Norge utan att gå in i en norsk bokhandel och ”kolla läget”. Att jag har en hög med norska hyllvärmare har liksom inte med saken att göra.

Jag hade innan resan kollat in Ark-bokhandlarna i Trondheim och var på väg dit då jag hittade en Norli som jag gick in i. Stod och tittade på krimavdelningen när en av de anställda kom fram till mig. Han undrade om jag var ute efter krim och tog upp en bok och sa ”den här rekommenderar jag”. ”Nja, jag är ju inte ute efter svenskt utan norskt” sa jag och log för det var en Hjorth/Rosenfeldt han plockade upp. Han skrattade och tog sig sen an uppgiften med liv och lust. Otroligt kunnig och trevlig och som ni ser en mycket god försäljare 😉

IMAG0287De fyra översta köpte jag där, de två understa är två novellsamlingar som jag köpte i en annan affär och tänkt gripa mig an efterhand, kanske t.o.m. spara tills i sommar.

Eftersom det i dag är dags för En smakebit på søndag som den norska bloggen Flukten fra virkeligheten håller i så ska jag här dela med mig av en bit ur en av böckerna jag köpte i Trondheim.

Den heter Mengele Zoo av Gert Nygårdshaug och är från 1989. I samband med en stor litteraturfestival 2007 gjorde NRK och Dagbladet gemensam sak och lät läsarna rösta fram ”Tidernas bästa norska bok”. Den som vann var Mengele Zoo, och då ska man betänka att det är i ett land med författare som Undset, Ibsen osv! Jag hittar inga uppgifter om att den är översatt till något annat språk, vilket verkar underligt.

Boken handlar om Mino som är född i regnskogen. Han fångar fjärilar och älskar djungeln. Men hans älskade djungel förstörs och exploateras av multinationella företag. När hans egen by drabbas av en fruktansvärd händelse så förvandlas Mino till en fruktad internationell terrorist.

Smakbiten kommer från sid 12.

Hver gang han gikk med sommerfuglhåven, kjente Mino seg som en jeger. Han var enmengelezoo stor jeger. Ingen av de andre kamratene fikk være med når Mino jaktet sommerfugler for faren sin. For i lommen sin bar han ett dødelig våpen: En blikkeske fylt med giftig gass. Han og faren hade en hemmelig rituale hver gang han skulle ut på jakt: ”Minolito,” sa faren, og så fulgte et vanskelig ord: ”Etylacetat”. Dette ordet måtte Mino gjenta, og så nikket de begge.