jerkaI veckans bokbloggsjerka så frågar Annika:

Kan du dela med dig av några boktitlar/författare som får en att vilja resa?

För mig kan en del böcker verkligen inspirera till att resa men andra kanske mer tjänar som en ersättning för att resa till stället.

Som exempel på det sistnämnda så kan jag nämna Flykten från Läger 14 av Blaine Harden som är en målande beskrivning av fruktansvärda förhållanden i Nordkorea, men givetvis så får den ersätta ett resande dit…

Men böcker som har lockat mig då?

Shetland står rätt högt på listan och främst så får jag där skylla på Ann Cleeves Shetlandskvartett, som numera är en kvintett, då hon nyligen kom med en uppföljare. Egentligen rätt absurt att den lockar för i verkligheten så avskyr jag att frysa och Shetland verkar vara kallt…

Australien var länge mitt drömresemål och dit kom vi iväg 1991, men jag skulle gärna dit igen. En av de första böckerna som inspirerade var nog Törnfåglarna av Colleen McCollough. Nevil Shutes böcker gjorde sitt till för intresset för landet, och boken A town like Alice var ett skäl till att vi faktiskt stannade till i Alice Springs på vår resa till Ayers Rock. The Songlines av Bruce Chatwin grundlade ett intresse för aborignernas traditioner.

Jag har varit i Grekland många gånger men Theodor Kallifatides böcker får mig alltid att längta tillbaka.

Kanada har jag varit i men inte Quebec och Kathy Reichs serie om Temperance Brennan får mig att bli nyfiken på den staden.