En smakebit på søndag – The Book of Joe

ensmakebitSöndag igen. Klarblå himmel och sol ute, men inte särskilt många grader i skuggan än så länge. Dagens projekt är att städa upp i garaget och få fram cyklarna. Känns som om vi typ är sist ut med det.

På bloggen så är det som vanligt En smakebit på søndag. Det är den norska bloggen Flukten fra virkeligheten som ger oss chansen att dela med oss av smakbitar. Regler och veckans inlägg hittar ni här.

I går så började jag på en ny bok, av en författare som jag inte läst tidigare, och som ingår i min utmaning Boktolva 2013. Författaren heter Jonathan Tropper och boken The Book of Joe. Den är från 2004 och finns översatt svenska (Boken om Joe).

Boken handlar om Joe, som skrivit en bok om sin hemstad, Bush Falls som blivit en bästsäljare och filmatiserats med bl.a. Leonardo di Caprio. Den är utelämnande och självbiografisk men avslöjar också mycket om staden och dess innevånare. Boken togs inte väl emot i hemstaden, och Joe har inte varit tillbaka sen han slutade skolan. Men en familjetragedi gör att han måste återvända till staden där alla är arga på honom.

Smakbiten kommer från sid. 13

I never planned on going back to Bush Falls; that much is obvious. Otherwise, I would TheBookOfJoenever have written a novel that trashed everyone there so thoroughly. The truth is, though, I never actually believed I’d get it published. So I wrote a book about my hometown, about Carly and Sammy and Wayne and the horrible events of my senior year, liberated by the notion that it would never see the light of the day. Then Owen Hobbs called me one eventing and told me that it was ”fucking brilliant”. Not too many people can pull off using an expression like that. Owen can, because Owen is fucking brilliant.
Statistically speaking, it’s damm near impossible to write a best-seller. It’s also remarkably difficult to piss off an entire town. Overachiever that I am, I managed to accomplish both feats in one fell swoop. When it comes to alienation, I’m something of a prodigy.

17 kommentarer

 1. Jag tyckte jättemycket om hans Konsten att tala med en änkling. Så mycket att jag skaffat mig hans andra två översatta böcker. De är dessvärre fortfarande olästa.

  Gilla

 2. Jag har fortfarande inte läst något av Tropper, även om jag började på Sju jävligt långa dagar en gång. Ska bli kul att se vad du tycker om den sen 🙂

  Gilla

 3. En virkelig stilig smakebit! Dette hørtes ut til å være et spennende grunnlag for en roman, så jeg skriver den opp på leselisten 🙂
  Takk for fint tips og ha en riktig fin søndag!

  Gilla

 4. Jeg er enig med de over; jeg er interissert i romanen. Jeg trodde først at boka virkelig har blitt filmatisert med Leonardo. ‘Den må jeg se!’ tenkte jeg med en gang.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.