K är en ung man som på universitetet träffar Sumire. Han fascineras av henne, och sputnikälsklingblir kär i henne, men hon vill bara vara vän med honom. De träffas ofta, närhelst Sumire ringer från en telefonkiosk och vill mötas. K börjar jobba som lärare och Sumire försöker hitta rätt i livet. Hennes försök att bli författare går inte så bra och tillslut söker hon ett jobb som en personlig assistent åt den äldre affärskvinnan Myû. Sumire förälskar sig i Myû men hon har inte förmågan att älska tillbaka. De reser iväg på en affärsresa och K hör ingenting på ett tag. Plötsligt får han ett samtal från Myû från en grekisk ö. Sumire är spårlöst borta. K reser dit för att ta reda på vad som hänt och leta rätt på Sumire.

Sputnikälsking av Haruki Murakami kom ut på svenska 2008, och originalet är från 1999. Haruki Murakami är en japansk författare som publicerat ett 20-tal böcker och flera noveller. Hans skönlitterära verk innehåller ofta inslag av övernaturliga och surrealistiska fenomen. Han har studerat drama och drivit en jazzbar innan han som 29-åring publicerade sin första skönlitterära bok. The Guadrian har kallat honom en av samtidens stora författare.

Murakami stod på min lista för Boktolva 2012 och kom även med på 2013, så jag var nöjd när en bok av honom blev valet till första bok i vår Bokcirkel på jobbet som jag skrivit mer om här. Det var en bra bok att bokcirkla om, då det fanns mycket att tolka och fundera över i boken. Vi delade upp den bra också, första träffen hade vi läst fram tills K får telefonsamtalet, till andra träffen hade vi läst hela boken.

Först det jag gillar med boken. Språket, i alla fall för det mesta. Det är snyggt. Det finns också vissa scener och funderingar som får mig att tänka och associera, t.ex. funderade jag när jag läst den mycket på om att vara ensam. Att ingen människa egentligen kan känna en annan människa helt och hållet, att vi alla på något vis i botten är ensamma. För mig är det en del av tolkningen, kanske uppdelningen i två personer egentligen handlar om en uppdelning i den person man egentligen är och den person som alla andra ser.

Men på det stora hela så klickar inte jag och den här boken. Murakamis sätt att associera och röra sig i gränslandet mellan fantasi och verklighet fungerar inte för mig, jag får inte särskilt många associationer, utan blir mest förbryllad och nästan lite småirriterad. Jag förstår mig inte på uppbyggnaden av boken, det är som flera böcker i ett, utan att jag förstår hur historierna hänger ihop. Vissa delar, t.ex. en lång resebeskrivning, eller en monolog som K riktar mot en av sina elever, förstår jag inte alls betydelsen av. Sumire irriterar jag mig på och undrar vad det är som gör att K dras till henne, för han beskriver henne egentligen inte som speciellt sympatisk ens för honom. Jag inser att man som läsare kanske inte ska ”förstå” allt, men boken ger mig inte ens möjligheter att lägga in mina egna tolkningar, för den gör mig förvirrad.

Apropå veckans bokbloggsjerka kan jag också tillägga att det här är en bok där titeln i sig spelar en roll.

Ett urval andra som bloggat om boken är Bokdivisionen, Bokmania, Malin the writer,  Den läsande kaninenMarcel Aponno och Enligt O.

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus eller Bokia.

Omdöme: Ett japanskt triangeldrama med surrealistiska toner
Betyg: 3-