Under the frog av Tibor Fischer

Gyuri växer upp i Ungern och är fjorton år 1944 då tyskarna invaderar. undethefrogHan bor tillsammans med sin pappa i Budapest men tillbringar sin mesta tid tillsammans med sina vänner, som alla har sina egenheter. De flesta av dem spelar i samma basketlag och tränar tillsammans. Deras jobb leder ingenstans, de är fattiga och försöker hitta sina egna sätt att roa sig, som att alltid resa nakna till bortamatcherna. Den som Gyuri står allra närmast i laget är Pataki. Gyuri blir äldre i ett Ungern som genomgår omvälvande förändringar för att slutligen få vara med om revolten 1956.

Under the frog av Tibor Fischer kom ut 1992 och beskrivs som en ”mörk komedi”. Tibor Fischer är en brittisk författare med ungerska föräldrar. Föräldrarna, som spelade basket, flydde från Ungern 1956 och det sägs vara pappans bakgrund som inspirerat till romanen. Tibor Fischer har skrivit fem romaner.

Under the frog ingår i min Makeutmaning och det var mars månads val. Den har stått i många år i vår bokhylla, men inte varit något som lockat mig direkt. Jag brukar inte heller tänka på framsidorna på böcker så mycket men denna tycker jag har en sällsynt avskräckande framsida. Men skam den som ger sig. Naturligtvis skulle jag läsa den.

Boken är svår att göra rättvisa i en kort beskrivning. Den är på många sätt absurd, och till att börja med hade jag svårt att få grepp om den. Jag kände det som om jag kastades hit och dit i beskrivningen av Gyuri och hans vänner, och ibland var jag rätt uttråkad. Hade det inte varit i en utmaning så hade jag kanske gett upp. Men en bra bit in i boken så vänder det, och jag blev intresserad, både av Gyuri, hans vänner och av utvecklingen i Ungern. Givetvis kunde jag inte låta bli att läsa mer på nätet om vad som ledde fram till revolten och vad den innebar. När jag läst klart boken så insåg jag att jag faktiskt lärt mig en hel del och att jag är nyfiken på vad som ”hände sen”. Jag gillar också det faktum att Gyuri och hans vänner är ”vanliga” människor, som inte är särskilt insatta i det politiska spelet, utan har helt annan bevekelsegrund för sina handlingar.

En del av problemet i början är att det inte är enkelt att komma in i språket. Jag fastnade i en del beskrivningar som jag inte tyckte jag riktigt förstod, och detaljerna blev viktigare än helheten. Ibland så tyckte jag att den i början liknar Moment 22 i sin absurditet, sin samhällskritik och sin kvinnosyn. Men som helhet så visar den sig vara mycket mer realistisk och kvinnosynen förändras som tur är med Gyuris ålder.

Boken går att köpa på Adlibris, Bokus eller Bokia.

Omdöme: Absurt om en ung pojke mitt i en omvälvande period i Ungerns utveckling.
Betyg: 4-

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.