Ian Cresswell hittas död i vattnet i ett båthus. Det bedöms vara en tragisk olycka. believingthelieMen Ians farbror, den framgångsrike affärsmannen Bernard Fairclough, väljer ändå av oklara skäl att utnyttja sina kontakter på Scotland Yard. Helt informellt skickas Thomas Lynley upp till Lake District för att diskret undersöka om någon i Ians närhet kan ha haft några skäl att mörda honom. Lynley får inte ta någon annan på Scotland Yard till hjälp och väljer istället att övertala Simon och Deborah St James att följa med. Det visar sig att familjen runt Ian Cresswell och Bernard Fairclough har gott om hemligheter som de helst skulle vilja förblev dolda.

Believing the lie av Elizabeth George är den artonde boken om Lynley och den kom ut 2012. Den första i serien, A great deliverance (Pappas lilla flicka), kom ut 1988. Elizabeth George är en amerikansk författare, som i botten är lärare. Sen hon fick sin första bok publicerad är hon författare på heltid.

Jag har läst alla böcker om Lynley utom What came before he shot her som jag gav upp efter ett par sidor. Överhuvudtaget så tappade jag väl lite sugen där någonstans. Men likafullt, när jag ser en ny Lynley, så kan jag inte motstå den. Så den här köpte jag redan i mars förra året, inbunden och tung. Men den blev stående. Tills nu.

Den här boken lever upp till mina förväntningar men inte mer. När jag läser den blir jag rofylld av det brittiska, njuter av språket och detaljerna. Särskilt spännande är det faktiskt inte, men i den här boken är det inte så mycket knorren på slutet som de detaljer hon väljer att behandla på vägen som intresserar mig. Hon rör på ytan frågor som det finns ett tabu att prata om som allt från ofrivillig barnlöshet till homosexualitet. Inget på djupet tyvärr. Överhuvudtaget känns boken ganska ytlig till sin helhet, och som vanligt så vill jag upprepa mig: Skär i antalet sidor! Det är inte nödvändigt att bre ut den här historien på 566 sidor, och ibland blir jag riktigt less på detaljnivån, när det gäller naturbeskrivningar eller personligheter. Men ändå – i lugn och ro så tas jag tillbaka till Lake District där jag fotvandrade för en herrans massa år sedan. I lugn och ro kan jag försjunka i detaljerna och i det brittiska.

Kommer jag att läsa nästa bok? Ja, förmodligen av samma skäl som jag läste den här. Jag har inte ledsnat på miljön eller på Lynley eller ännu mindre Havers. Plus cliffhangern på slutet då.

Ett urval som bloggat om boken är Sladdertackans bokblogg, Kulturbloggen, Bokbrus, Läsa & Lyssna och Deckarhuset.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokia och Bokus.

Omdöme: Om allianser, lögner och hemligheter som borde förblivit hemliga i ett fuktigt Lake District.
Betyg: 4