Elly kommer till världen 1968, in i en familj som består av hennes mamma, hennes nargudvarenkaninpappa och storebror Joe. Joe tar henne under sina vingars skugga, och försöker skydda henne mot allt ont och otäckt här i världen. Han blir hennes stöd, när allt är jobbigt. Joe har en vän, Charlie, och när Charlie helt oväntat flyttar utomlands blir Joe förtvivlad och Elly försöker stödja honom så gott hon kan. Ellys enda vän är den ganska udda flickan Jenny Penny.

Familjen flyttar såsmångom till ett stort hus på landet, Trehaven, där mamman och pappan försöker starta ett Bed & Breakfast, medan barnen försöker vänja sig vid den nya miljön och hitta nya vänner. Några av de udda gästerna blir en del av familjen. Många år senare finns fortfarande banden mellan bror och syster, som nu befinner sig på olika kontinenter. Men banden sätts på hårda prov.

När gud var en kanin av Sarah Winman kom ut 2012 på svenska. Sarah Winman är en brittisk skådespelerska och When God was a Rabbit är hennes debutroman.

När gud var en kanin har en lockande och spännande titel (som jag inte tänker förklara). Boken är på många sätt lättläst och behaglig i språket. Hela boken, med handlingen och berättarrösten, är finstämd och vacker. Det är omöjligt att inte känna sympati för Elly och Joe, för Ellys mystiska vän Jenny Penny och för Arthur som bara är sig själv, även om man inte riktigt lär känna dem på djupet.

Det som jag tycker boken lider av är ambitionen att klämma in för mycket handling på få sidor. Det är som om författaren försökt få in så många dramatiska händelser i en bok som möjligt. Visst råkar en del människor ut för många omvälvande händelser, men den här boken har andra kvaliteter, som sin finstämdhet, och hade inte behövt så många händelser. Det blir tvära kast. Jag upplever det som att vissa stycken hänger löst och jag ser inte hur de bidrar till att föra historien framåt Samtidigt så finns det många trådar som blir otydliga. Kanske boken behöver läsas i små doser, och inte sträckläsas.

Ett urval andra som bloggat om boken är Bokboxen, hyllan, Jennies boklista, Jennifers hörna, Världen enligt Audrey Fenn, Bokhora och Fiktiviteter.

Boken går att köpa på Bokia, Bokus och Adlibris.

Omdöme: Finstämt om de nära banden mellan en bror och en syster.
Betyg: 4-