Vi är 11 bokbloggare som läser boken Vad pratar vi om när vi pratar om Anne Frankvadvipratarom av Nathan Englander. Om novellcirkeln och den första novellen skrev jag här.

En intressant aspekt av att läsa en novellsamling är hur olika två noveller av samma författare kan vara. Det kan ju gälla två romaner också, men de läser man inte lika nära inpå, och inte lika snabbt. Här handlar det om ganska få sidor där författaren ska ta ett annat grepp. Och det gör verkligen Nathan Englander.

Novell nummer 2 i boken heter Systerkullarna och börjar 1973 med att två judiska familjer bosätter sig på varsin kulle i ett område någon mil öster om Jerusalem. De är de enda judiska familjerna i området. I novellen beskrivs utvecklingen för framförallt den ena familjens kvinna, Rena, men även den andra familjens kvinna Yehudit ända fram till 2011. Parallellt så växer det fram en historia om hur bosättningen på Västbanken utvecklas från de två husen till en hel stad, dit folk flyttar. Novellen fylls av symboliska parallella historier.

Så här skrev jag i novellcirkeln: Jag tyckte att novellen var komplicerad på flera sätt. Jag kände att mina historiska kunskaper inte räckte till, vad är historien kring bosättarna egentligen. De olika striderna och bakgrunden till dem kände jag inte heller till.

Berättarmässigt så associerade jag det till det bibliska. Det fanns flera uttryckssätt som för mig är förknippade med de bibliska historierna, i synnerhet det inledande stycket som beskriver 1973, som berättas som en sägen. Att offra sitt eget barn för att barnets bästa är ju också både bibliskt och mytologiskt vanligt förekommande.Tänker på historien från mytologi när det ska avgöras vem som är barnets rätta moder, men också Abrahams vilja att offra Isak.

I diskussionerna inom novellcirkeln så tyckte vi att Englander är skicklig på att få med stoff för en hel roman i en novell och ändå lyckas inom formatet. Vi var flera som tyckte att vi kunde för lite (fakta) för att till fullo förstå allt i novellen. Diskussionerna rörde hur moralen ändras med tiden, symboliken i det bortskänkta barnet och symboliken i det nerhuggna trädet. Det är en lärorik novell med många lager.

Våra inlägg om den här novellen kommer att publiceras under helgen. För att läsa mer om vad andra tycker så kan ni klicka er in på de andra deltagarnas bloggar:

och dagarna går
Erikas bokprat
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle