En smakebit på søndag – The Flanders Panel

ensmakebitSöndag. Idag ligger fokus på att ta det lugnt och rensa ut gammalt för att få plats med nytt. Nya möbler, nya kläder och nya böcker ska flytta in. Det har annars varit en ganska jobbig vecka, med mycket sorg och tunga händelser.

Men det har också hänt roliga saker, och det allra roligaste är förstås att dottern i onsdags tog steget in i tonåren på riktigt när hon fyllde tretton. Mer om det skrev jag här. Summering i efterhand visar att hon fick totalt SEXTON böcker! Ett rekord vi föräldrar också gillar 😉

Här på bloggen är det förstås En smakebit på søndag som hålls i regi av den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Vi delar med oss av smakbitar från böckerna vi läser just nu och veckans inlägg hittar du här.

Veckans smakbit här blir från The Flanders Panel av Arturo Pérez-Reverte. Det är en spansk bok från 1990, fast jag läser den i engelsk översättning. Det är en del av min Makeutmaning.

Den handlar om Julia som får i uppdrag att restaurera en målning från Flandern, målad på 1400-talet. Den föreställer två män som spelar schack, med en kvinna i bakgrunden. Julia upptäcker en inskription, en fråga, som konstnären först målat dit men som sedan dolts.  Julia och hennes vänner bestämmer sig för att lösa gåtan, men det visar sig farligare än de trott.

Smakbiten kommer från sidan 29.flanderspanel

She yawned, rubbing her face with the palms of her hands. She felt a mixture of weariness and euphoria, an odd sense of partial but exhilarating triumph, like the presentiment you get in the middle of a long race that it is still possible to reach the finishing post. She’d managed to lift one corner of the veil and, though there were still many more things to find out, one thing was clear as day: there was nothing capricious or random in that painting. It was the careful execution of a well-thought-out plan, the aim of which was summed up in the question Who killed the knight?, a question that someone, out of expediency or fear, had covered up or ordered to be covered up. And whoever that person was, Julia was going to find out.

16 kommentarer

  1. […] Många av mina synpunkter kommer nog av att jag hade väldigt stora förväntningar på den här boken som inte uppfylldes. Samt att jag kanske helt enkelt inte var på humör för den? Boken har ändå klara kvaliteter, som ett tilltalande språk på helheten och ett relativt intressant mysterium (även om upplösningen delvis blir väldigt konstig, och känns ”out-of-date” trots att boken inte är så gammal). Vill ni få en smakbit på det speciella och vackra språket så kan ni läsa här. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.