Feelgoodbibliotekarien publicerade häromdagen att inlägg som löd ”Bokbloggare: Vem är du? Vad kan vi göra tillsammans?”. I det inlägget riktade hon ett antal frågor till bokbloggare och andra intresserade. Det var inga lätta frågor att svara på men nu har jag funderat klart (OK – fråga 1 var lätt…).

1. Varifrån bloggar du? (Jag önskar mig en bokbloggarkarta, därav frågan)
Jag bor i och bloggar från Sundsvall.

2.  Förslag på hur vi bokbloggare skulle kunna samarbeta mer och bättre med varandra?
Två av mina andra stora fritidsintressen är sömnad och pärlande. I fallet sömnad så var jag med på två mejlinglistor som var väldigt värdefulla för inspiration, vidga gränserna och knyta kontakter. Jag har fortfarande lite kontakt med en del som jag ”träffade” där. Bägge var organiserade via googlegroups och det har vi använt på jobbet också. Vad gäller pärlandet så använde jag mig mycket av ett internetformum för att hitta likasinnade, få svar på frågor och få inspiration. Den enda nackdelen med bägge formerna är att det behövs någon form av moderator för att hålla diskussionerna ”i styr”, i synnerhet på ett forum.

3. Förslag på hur vi skulle kunna samarbeta med bibliotek och/eller förlag?
Jag tror vi måste göra oss mer synliga för biblioteken, visa att vi finns. Kanske de kan hjälpa oss med att hitta annorlunda böcker som vi kan läsa i någon form av bokcirkel? Förlagen tror jag mer och mer börjar upptäcka bloggarna, och skicka förfrågningar om recensionsexemplar. Kanske det borde finnas en service där man kan registrera sin mejladress, bloggadress och vilka genrer man är intresserad av?

4. Beskriv dig själv i form av en befintlig eller påhittad boktitel!
Den titel som först kommer upp är Lotten avgör, men jag tror inte den är så beskrivande;-) Sen kom Beautiful Creatures upp men… ja, behöver nog inte säga något mer om varför jag ratade den… Så jag frågade 13-åriga dottern om hon kunde komma på en som passade mig och här är hennes förslag: Att vada upp till midjan i böcker. Kommentarer överflödiga.

5. Vad vill du veta om mig och andra bokbloggare? Lägg till din egen fråga här och skicka utmaningen vidare till en bokbloggare som du är nyfiken på.
Egentligen så skulle jag kunna säga att jag vill veta allt, men inser att det inte är riktigt realistiskt. Jag är intresserad av vilka mekanismer som kan få fler barn och ungdomar att börja läsa. Så jag skulle vilja veta mer om er resa till att bli läsintresserade och såsmåningom bloggare. Hur har ert läsande utvecklats från när ni var barn, vad fick er att börja läsa och såsmåningom vad fick er att börja blogga.